“Я не встигаю жити”, – Сергій Притула

Кінець минулого тижня я провів у ліжку з температурою, кашлем, нежиттю і ненавистю до свого стану. Попри це, все ж примудрився купити тепловізор, про що оповім у наступному пості (як і про придбання джипа і відтермінування придбання приладів нічного бачення). В понеділок вилетів у Прагу. У вівторок ввечері повернувся до Києва. Зараз пишу з Тернополя. Завтра буду у Львові…
Наразі оповідь про одноденний візит до Праги!
Все почалося з того, що кілька місяців тому я дав інтерв*ю чеському журналісту Петеру Томану. Розмова була про мою волонтерську діяльність. Його матеріал з моїм інтерв*ю вийшов у чеському журналі «Ехо» на трьох розворотах, зацікавив інших людей і, як результат, мене було запрошено бібліотекою ім. Вацлава Гавела на конференцію «Україна. 1 рік без Януковича». Спікерів з української сторони було двоє – я і Василь Галамай з Червонограда,Львівської області. З Васильком взагалі окрема історія. З ним я познайомився рівно рік тому, 27.02.2014р у лікарні швидкої допомоги на Братіславській у Києві, в палаті, куди його перевели після тижня у реанімації, позаяк, Васю 20.02.2014-го на Інститутській поранив снайпер. Васі пощастило, він не поповнив ряди «Небесної Сотні». Проте, ніхто не вірив, що Василь зможе ходити. Василька виходили спочатку наші лікаря, а потім вже чеські. У празькому госпіталі він провів близько 4 місяців. Зараз міцно на своїх двох! Слава Богу!
Тож, чеська сторона викликала нас двох на цю конференцію. Василя – як безпосереднього учасника протистоянь на Майдані, мене – як волонтера.
Я прилетів до Праги в понеділок під обід. Закинув речі в апартаменти, перевдягнувся і поїхав на, попередньо анонсовану, зустріч з представниками української громади у Празі. Попри те, що це була середина робочого дня (15.00) людей зібралося достобіса))) (в хорошому сенсі цього слова). Ми спілкувались 2 години, багато хто серед присутніх не був в Україні по кілька років, тож будь-яка інформація з Неньки була людям в радість. Я розказував і показував новини з АТО, розвіював ті чи інші міфи щодо внутрішньої політики і просив допомоги. Не знаю, як з боротьбою з міфами, але прохання про допомогу не залишилось непочутим. 1610Euro і 930$ – ось результат 2-годинного спілкування із земляками, які в силу тих чи інших обставин опинились закордоном. Більш ніж суттєва підтримка! Дякую Вам, брати і сестри!
Опісля цього були інтерв*ю з Радіо Свобода, громадським ТБ Європи, чеським інформагентством.
З 19.00 по 21.30 ми з Василем Галамаєм бесідували з аудиторією у 250 чоловік у бібліотеці Гавела. Половина наших, половина чехів. Модератором був відомий чеський журналіст Давід Свобода. Доводилось «на пальцях» пояснювати чехам такі поняття, як «не громадянська війна, а військова інтервенція Росії», «не вибори у Криму, а його анексія з порушенням усіх можливих і неможливих міжнародних прав», як «недотримання умов Будапештського меморандуму не тільки Росією, але й іншими країнами-підписантами, котрі гарантували нашу територіальну цілісність і т.д.»…
Я давно працюю «на екрані» і «на сцені». Але коли в кінці цієї дискусії зал «залив» нас з Василем оплесками, я зрозумів, що ми зробили в своєму житті дійсно щось важливе! На фоні абсолютного безсилля нашої країни перед російською пропагандистською машиною, можливість «дорватись» до кількох сотень чеських вух і донести їм нашу версію подій в Україні – це було дуже добре!
Опісля я ще мав вихід у прямий ефір студії новин 24-го каналу чеського телебачення і ще одну неформальну здибанку з нашою діаспорою. Сумарно 11 годин спілкування з сотнями людей, яке вже дало свій результат у вигляді зібраних коштів і, сподіваюсь, дасть результат у протистоянні російській пропаганді всіма тими, хто був дотичний до нашого спілкування.
Попри офіційну програму мав велику приємність домовитись із паном Ростиславом, котрий і зустрічав, і селив, і годував, про виступ «Вар*ятів» у Празі у перший тиждень по Великодні. Так що, дорогі празькі українці, до зустрічі в квітні! А якщо все буде дуже-дуже добре, то буде ще й концерт у Брно!
Ще раз щиросердечно дякую усій нашій громаді в Празі за фінансову допомогу на АТО. Незабаром відзвітую на що то все пішло!

Коментарі вимкнені.