Найпопулярніші двері у Тернополі, які зберегли автентичний вигляд (фото)

Ці двері, певне, одні з найпопулярніших у місті.

Причина, очевидно, як у їхній оригінальності, так і в тому, що майже зберігся автентичний вигляд. Йдеться, як ви, певне,  здогадались, про ті, що розташовані на вулиці Дивізії Галичина, 6.

Мовлячи про оригінальність, маю на увазі те, що виготовлені вони в стилі сецесії, з характерними плавними видовженими лініями, стеблоподібним несиметричним малюнком. Додам: дверей у такому стилі в Тернополі залишилось не багато – на пам’ять спадають ті, що розташовані на Валовій 7 та 18, Острозького, 15, бульварі Шевченка, 1.

Краса цих, та й загалом усіх давніх дверей, що інші вражіння вони створюють, коли розглядаєш з відстані, і коли підходиш близько, дуже близько. Так, що розкладаєш побачене  на складові, бачиш: вгорі бракує частин декору; «дзвіночки», прикріплені цвяшками, як потріскана фарба витворює свої візерунки, членуючи орнамент на мікрочастини, тонкі лінії, якими вирізана лілія на тахлі, шар пилу на неодноразово вибитому склі.

Анна Золотнюк.

 

 

-1 thoughts on “Найпопулярніші двері у Тернополі, які зберегли автентичний вигляд (фото)

  • 23:27 | 1.05.2018 о 23:27
    Permalink

    Було б чудово, не лише описати двері, а й додати фото (для більшої цінності матеріалу). Цей коментар стосується не тільки цієї статті, на жаль.

Коментарі вимкнені.