Тернополяни більше довіряють світлофорам, ніж колишнім регіоналам

Стародавні римляни, а серед них інколи траплялися люди розумні, казали: «Не можливо увійти в одну воду двічі». А от деякі тернопільські політики, хоча чому деякі – переважна більшість вперто намагаються спростувати цей постулат. Ось і Орест Павлович Муц пробує повторити свій політичний успіх, цього разу висуваючи свою кандидатуру на посаду міського голови файного міста.

Хтось скаже – та який там політичний успіх, всього лиш депутатство у Верховній раді. Але ж це з якого боку дивитися. Хіба ж міг хлопчина з Теребовлянського району, вступаючи до 8 училища, як тоді казали «бурси», мріяти про щось подібне?

І працював би Орест, тоді ще без Павлович вантажником, хто-зна чи не до сьогодні, якби так доречно не підвернули буремні 90-ті роки. У ті часи не один спортсмен спромігся збити стартовий капітал. Муц не виняток – свої навики борця класичного стилю він використовував доволі вільно і вже через якийсь час у Тернополі з’явилася фірма «Галактика», а на додачу до неї телерадіокомпанія «Тернопіль» і газета «Репортер».

Але успішний новоявлений бізнесмен марив політичною кар’єрою. Спочатку позиціонував себе, як патріот, навіть інколи одягав вишивану і на сесії обласної ради вимагав визнати ОУН-УПА воюючою стороною. А вже через кілька років з трибуни Верховної ради наполягав, щоб 9 травня святкували з радянською символікою. У цьому нема нічого дивного, як кажуть замовляє музику той, хто платить гроші. А гроші Муцу на той час платила Партія регіонів.

Першу спробу отримати депутатський мандат Орест Павлович здійснив ще у 2002 році. Невдало. І тоді він зрозумів, що один у полі не воїн, навіть якщо він борець. Муц починає шукати партію, яка б допомогла йому штурмувати політичний Олімп. Популярні, на той час партії, у його бік навіть дивитися не захотіли – їм вистачало своїх людей із сумнівним минулим. Але тут на Муца звернув увагу Тарас Чорновіл. Злі язики подейкують, що за якихось 30 тисяч доларів Орест Павлович і отримав посаду керівника обласного осередку регіоналів. На одному з партійних сабантуїв, за філіжанкою коньяку Чорновіл молодший насміхався: «Дивак – хоче очолювати партію з мінусовим рейтингом, ще й гроші за це платить».

Але Тарас не врахував, що Муц якщо і був битим на татамі, то аж ніяк не в тім’ячко. Той, першим ділом, записав у партію всю свою велику родину, а потім взявся піднімати рейтинг.

На президентських виборах 2010 року Муц пропонував майже по 300 гривень за кожен голос, відданий за Януковича. Багато людей повелися на цю обіцянку. Коли ж гроші не отримали, хтось з ображених виклав у мережу Інтернет список тернопільських «прихильників» Януковича. Але Ореста Павловича це мало хвилювало. Все ті ж злі язики, відчуття таке, що їм більше нема чим зайнятися, тільки Муцові кістки обмивати, подейкують, що наварив він на цьому майже 10 мільйонів гривень. А ще ті самі язики натякають, що чи не половина цієї суми пішла Віті Єнакієвському, тепер Ростовському.

Отримавши врешті-решт омріяний мандат депутата Верховної ради Муц, як та баба з «Казки про Золоту рибку», зрозумів, що йому хочеться більшого – а саме стати першою особою області. Але тут не склалося, хоча голів ОДА міняли ледь не кожних три місяці, Оресту Павловичу цю посаду так і не запропонували. Коли ж область очолив міцний господарник Хоптян і одразу взявся за шкільні виходки, вимагаючи щоб у кожному з них встановили плазмовий телевізор, Муц зрозумів, що з регіоналами йому далі не по дорозі.

Як заведено у сім’ї Муців – у цих виборах вони беруть участь всією великою родиною. Але цього разу Орест Павлович вирішив не складати всі яйця до одного кошика, тому родичі порозбігалися по різних партіях.

До речі Орест Павлович неодноразово звинувачував діючого мера, що той придбав нерухомість за кордоном, але при цьому скромно мовчить, що і сам придбав у Варшаві маєточок вартістю більше півмільйона доларів. І все це за чесно зароблену депутатську зарплату. Хоча про це знову ж таки подейкують злі язики.

Тепер щодо шансів Муца обійняти крісло війта Тернополя. Я не прогнозист і не соціолог, тому обіцяти йому перемогу ще в першому турі не буду. Але мені особисто здається, якщо у бюлетені буде всього дві кандидатури – Муца і світлофора з якогось із тернопільських перехрестів, то світлофор набере більше голосів.
Андрій Березовчук

Коментарі вимкнені.