5 рецептів паски від відомих кухарів і блогерів

Рецепт паски від Євгена Клопотенка
Інгредієнти: для однієї закладки (3-5 пасок залежно від розміру форм):1,5 кг борошна, 750 гр цукру, 330 мл молока, 500 гр масла, 7 яєць, 100 гр – дріжджів, родзинки (за смаком), 50 гр цукатів, 2 п. ванільного цукру, кілька крапель ромової есенції.

Приготування: необхідну кількість дріжджів розведіть у теплій воді, змішайте з невеликою кількістю борошна до однорідного стану і поставте у тепле місце на 30 хвилин. Білки відокремте від жовтків. Жовтки змішайте з розм’якшеним маслом і збийте з цукром до отримання однорідної маси. Додайте масляну суміш до опари, потім додайте решту борошна і почніть вливати молоко невеликими порціями. Тісто має вийти досить густим. Додайте ванільний цукор, родзинки, цукати і добре вимісіть тісто руками. Чим довше ви його будете місити, тим краще. Тісто має стати пружним і не липнути до рук. Білки збийте у пишну піну і введіть у тісто. Залиште тісто у теплому місці ще на 30 хвилин, щоб воно піднялося. Розігрійте духовку до 170 градусів. Тісто розділіть на порції і розкладіть по формах, змащених маслом. Випікайте паски до готовності, поки верхівки не стануть насиченого золотистого кольору. Також готовність можете перевірити дерев’яною шпажкою. Дістаньте паски з духовки і дайте їм трохи охолонути у формі, а потім дістаньте і повністю охолодіть на металевій решітці.


Рецепт класичної («звичайної») паски від Пані Стефи

Інгредієнти: (порція на 3-4 середні паски): 1 кг борошна + на домішування, 2 скл. теплого молока, 100 гр. дріжджів, 8-10 жовтків, 250 гр. масла, 250 гр.цукру, 200 гр. родзинок, 100 гр. цукатів без сиропу, півчайної ложечки солі, цедра, ванільний цукор.

Приготування:  дріжджі розкришити, додати тепле молоко, кілька ложок муки і кілька ложок цукру, поставити в тепле місце. Тим часом розтерти жовтки з цукром і ванільним цукром до піни. Коли опара забродить, влийте її у широку миску з просіяний борошном і сіллю, перемішайте легенько, додайте перетерті жовтки і замісіть. Якщо рідини забагато – підсипати потрошки муки. До замішеного тіста додайте тепле розтоплене масло і ще раз вимісіть до гладкості, щоб увібрався жир. Додайте родзинки, цукати, цедру, акуратно вимісіть, накрити рушничком і поставити, щоб росло. Коли тісто підросте в об’ємі вдвоє, обім’яти, розкласти у форми на 1/3 висоти, накрити і дати ще раз підрости. Як паски підростуть – помастити верх жовтком і пекти (200 градусів) десь 40-50 хвилин. Виймати з форм холодними.

 


Рецепт листкової паски-краффіна від Едуарда Насирова

Інгредієнти: на 2 паски:350 гр борошна, 100 мл молока, пакетик сухих дріжджів (6-7г), 80 гр цукру, 1 ч/л ванільного екстракту, 80 гр шоколаду, 100 гр  масла, 2 яйця, дрібка солі, 100 гр цукатів, 100 гр кураги/родзинок/вишні або ін. сухофруктів.

Приготування: У теплому молоці з дрібкою цукру розвести дріжджі і залишити на 15 хвилин. Коли з’явиться пінка,можна робити заміс. У просіяне з сіллю борошно додати цукор, що залишився, 40 гр розтопленого вершкового масла, яйця, ваніль і замісити тісто. Спочатку воно буде здаватися досить липким, але в міру вимішування перетвориться в м’яке і еластичне. При необхідності можете додати трохи борошна. Тісто перекласти у миску, накрити плівкою і прибрати на дві години на тепле місце. Коли воно збільшиться в об’ємі в 2-3 рази, обім’яти і розділити на дві частини. З кожної розкатати прямокутник якомога тонше (краще робити це на пергаменті, щоб було потім зручно згортати рулет). Масло, що залишилося, розтопити, змастити добре ним кожен прямокутник. Розподілити по поверхні змащеного шару рубаний шоколад, нарізані цукати і сухофрукти. Згорнути тугий рулет, потім зробити розріз (не до кінця) уздовж всього рулету. Далі з отриманих половинок згорнути косичку, намагаючись щоб розріз був зовні. Отриману косичку викласти в підготовлену форму, формуючи паску. Накрити паски рушником і дати постояти 30-50 хвилин. Духовку розігріти до 200 градусів. Надіслати форми з пасками в духовку і випікати 10 хвилин при 200 градусах, потім знизити температуру до 180 і випікати ще 40-50 хвилин. Слідкуйте, щоб верх не підгорів. Готові паски остудити, присипати цукровою пудрою або покрити глазур’ю.


Рецепт сирної паски від Олени Ольшевської

Інгредієнти: (на дві паперові форми діаметром 13 см і ще 4 маленькі). Опара: 60 мл молока, 30 гр борошна, 1 ч.л. цукру, 21 гр свіжих дріжджів. Тісто: 300 гр борошна, 250 гр сиру, 2 яйця, 150 гр цукру, 50 гр розтопленого вершкового масла, 1/2 ч.л. солі, 1 ч.л. ванільної есенції або пакетик ванільного цукру, цедра одного лимона або невеликого апельсина, 100-150 гр родзинок (можна замочити у коньяку перед початком замішування опари).

Приготування: Опара. Розчинити у теплому молоці цукор і дріжджі. Ввести муку і замісити рідку опару. Поставити у тепле місце на 30-40 хвилин. Опара підніметься приблизно в 3-4 рази, тому беріть вільну миску. Коли вона максимально підніметься і потім осяде у центрі, можна замішувати основне тісто. Сир довести до однорідної консистенції, протерши через сито або за допомогою міксера. У миску з сиром додати всі інгредієнти, крім борошна і родзинок з цедрою. Ретельно перемішати до повної однорідності і ввести всю опару, знову перемішати. Ввести наповнювачі для смаку (родзинки, сушену журавлину, горіхи, цукати, цедру). Поступово просіяти до сирної суміші борошно і замісити густе липке тісто. Накрити плівкою або рушником і поставити у тепле місце до збільшення вдвічі. Зазвичай, це займає не більше 1,5 години. Оскільки тісто важке через сир, то і підніматися йому важче, тому температурний режим бажано дотримати близько 30 градусів. Для цього можна поставити миску з тістом у ввімкнену духовку. Після підйому обім’яти тісто і перекласти у форму. Якщо потрібно, змастити форму маслом і присипати борошном або вистелити пергаментом. Порція тіста повинна займати трохи менше 1/2 висоти. Залишити ще підніматися (приблизно до 3/4 висоти форми). Розігріти за час, що залишився, духовку до 175-180 градусів. Випікати паску до сухої скіпки (меншого розміру – приблизно 30 хвилин, більшого розміру – близько 50 хвилин). Як правило, хвилин через 15-20 можна буде прикрити форму фольгою. Витягнути паски з духовки, дати охолонути у формах хвилин 10, потім вийняти і повністю остудити на решітці. Якщо паски високі, то остудити на рівній поверхні на боці. Покрити зверху можна шоколадом, пудрою або білкової глазур’ю.


Сирна паска без яєць від Олени Прохорчук


Інгредієнти: 200 гр родзинок, 1,5 кг сиру, 300 г вершкового масла, 5 ст.л. цукру, 250 гр сметани, 400 мл згущеного молока або вершків, 10 гр ванільного цукру.

Приготування:  родзинки добре промити і залити окропом на 15хв. Сир протерти через сито. Масло збити з цукром (заздалегідь дістаньте його з холодильника і наріжте невеликими шматочками). Додати сир і добре змішати. Додати сметану і знову змішати до однорідності. Додати згущене молоко, ванільний цукор, змішати. Дістати форми, поставити їх в невеликі мисочки догори дном (якщо немає спеціальних форм – можна взяти сито), застелити їх марлею і викласти на дно трохи сирної маси. Далі силіконової лопаткою додати масу на стінки форми – так щоб вона покрила всі стінки. У масу, що залишилася додати родзинки, перемішати і залити нею форму до самого краю. Акуратно загорнути кінці марлі, зверху поставити тарілку або дощечку і що-небудь важке. Поставити у такому вигляді в холодильник мінімум на добу. І не забувайте періодично зливати з мисочок рідину, яка буде витікати з сирної маси. Через добу або дві перевернути форму, акуратно зняти її і марлю з уже готової сирної паски, прикрасити за бажанням.

Смачного святкування!

Хата

Comments are closed.