Андріївські вечорниці у Тернополі – на сіні

12 грудня громадські організації ТОО «Молодіжний націоналістичний конгрес», ТОО «Молода Просвіта» та ТОО «Спілка української молоді в Україні» за підтримки управління у справах сім’ї та молоді Тернопільської ОДА зібрали українську молодь на традиційних Андріївський вечорницях. Цього та попереднього років вони отримують назву «Вечорниці на сіні», оскільки однією із родзинок вечора стало декорування приміщення за допомогою великої кількості пахучих трав та сіна.

Саме андріївські вечорниці вважалися наймасовішими і найпопулярнішими серед молоді. Так і на тернопільські вечорниці завітало більше 100 осіб, серед яких представники громадських організацій області, студенти навчальних закладів та просто активна молодь міста.

На «Вечорницях на сіні» молодь розважалась, співаючи українських пісень, граючи ігор, беручи участь у конкурсах, частуючись традиційними українськими стравами. Ну і, звичайно, які ж андріївські забавляння без ворожінь. Ворожіння на судженого, з горішками, водою, варениками, пампушками, перснями. Зрозуміло, що сьогодні вони мають жартівливий характер, та все ж як кортить дівчатам спробувати дізнатись свою долю та ще й в такий цікавий спосіб. Хлопці ж в свою чергу, як завжди, заважали дівчатам, робили збитки, бо в Андріїв вечір мають на це право. Хоч вечорниці й сучасні, та організатори намагались частково відтворити на них елементи традиційних вечорниць. Так, парубки кусали калиту – випечений із пшениці солодкий корж, посипаний маком. Крім цього гості мали можливість поспостерігати за інсценізацією традиційних українських вечорниць.

«Головною метою таких заходів, як і колись, є знайомство, спілкування молоді. Тому окрім членів громадських організацій ми завжди запрошуємо      на вечорниці якомога більше молоді, яка ще не стикалася з таким видом дозвілля» – зазначає один із організаторів заходу Віталій Вовк.

Андріїв вечір є одним із найчарівніших, найвеселіших, найзагадковіших, а головне, найбагатших на традиції днів в культурі українського народу. Багато хто вважає, що сьогодні андріївські посиденьки – то є лише ворожіння допитливих дівчат. Та якщо придивитися ближче, то можна розгледіти величезний пласт духовного та матеріального надбання народу, цінного досвіду людських взаємин, який накопичувався роками, побут, мистецтво українців.

Щоб все це побачити, відчути серцем потрібно хоч на один вечір поринути в атмосферу справжніх українських вечорниць, де парубки і дівчата збирались, щоб попрацювати, поспівати, позабавлятись, поспілкуватись.

Коментарі вимкнені.