Богослови та релігійні експерти коментують вибір Глави УГКЦ

Обрання Владики Святослава матиме великий позитивний вплив, тому що новий Глава УГКЦ поєднує в собі ті позитивні якості й харизми, які характерні для останніх Вселенських Архиєреїв. Про це у коментарі  порталу «Католицький оглядач» сказав кандидат філософських наук, релігієзнавець і  богослов Юрій Чорноморець.

Зі слів експерта, подібно до нинішнього Папи Венедикта XVI, Владика Святослав є великим інтелектуалом. Новому Главі УГКЦ притаманні також такі харизми і особливості, якими був відомий Іван Павло ІІ. «Це така особистість, яка до себе притягує людей, дуже відкрита до людей. Одночасно він і добрий адміністратор, який вміє підтримувати дисципліну», – наголосив Юрій Чорноморець.

На думку відомого релігієзнавця, результатом такого вибору буде те, що сама УГКЦ буде динамічно розвиватися і переживе такий період відродження, який Католицька Церква переживала у світі за Івана Павла ІІ. Вже на основі цього оновлення, нової греко-католицької весни, можливе загальне духовне піднесення в Україні загалом, і воно може зачепити інші юрисдикції.

«Якщо говорити про те, чи слід очікувати змін в УГКЦ, то слід зазначити, що за Блаженнішого Любомира було закладено фундамент і вже, скажімо, греко-католицька ідентичність не буде змінюватися. Основні завдання Церкви також не зазнають якихось змін. На цьому фундаменті  це все буде вибудовуватися. Йдеться про те, що мрія Блаженнішого Любомира – щоб здійснилося таке оновлення, починаючи зі Львова і Києва – тепер має великий шанс здійснитися», – підкреслив експерт.

«Я думаю, що це дуже мудрий вибір для Церкви, дуже правильний. Я навіть не сподівався, що буде настільки правильний вибір, настільки вдала кандидатура», – резюмував Юрій Чорноморець.

У своєму коментарі доктор філософських наук, завідувач відділу релігійних процесів в Україні Інституту філософії НАНУ професор Людмила Филипович висловила сподівання, що прихід нового Глави Церкви ще більше зміцнить, сцементує УГКЦ, і ті рухи, які всередині Церкви з’явилися, зникнуть.

Соціолог релігії, доцент факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка Андрій Юраш підтримав думку колег, що кардинальних змін в УКГЦ не відбудеться, зважаючи на її монолітну структуру з чіткими, в конфесійному плані, орієнтирами, адже вона пройшла 20 років розвитку і в ній функціонують найрізноманітнішого рівня інституції.

«З одного боку,  Владика Святослав буде змушений проводити вже традиційну політику, я б назвав її «середнього шляху», тобто пошуку і дальшого просування шляхом віднайдення такої ідентичності, такої лінії поведінки, яка б могла консолідувати вірних.
З другого боку, він доповнюватиме цей процес якимись нюансами. Такими оригінальними нюансами, пов’язаними з особою Владики Святослава можуть стати: збільшення і ваги, і значення в доброму сенсі менеджерства в плані різноманітних структур», – припустив експерт.

«Владика Гузар, попередній керманич Церкви, був, як я його називав, філософом на послузі Церкви, а Владика Святослав, крім того, що має добру освіту, ще й є чудовим організатором», – зазначив Андрій Юраш. На його думку, рівень адміністративної відповідальності, відповідальності, пов’язаної із виконанням функцій на всіх рівнях усіма відповідальними особами в УГКЦ, зросте, що дозволить реалізувати нові перспективи чи то в плані збільшення і розширення адміністративних структур на Сході, чи то поглиблення священичої дисципліни на Заході, і в плані зростання освітнього рівня священнослужителів, оскільки досвід Владики Святослава як адміністратора та науковця Львівської семінарії Святого Духа і Українського католицького університету в 2000-2009 роках не залишить і освітні програми поза увагою нового Глави Церкви.

Як вважає історик, директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський, цей вибір є дуже добрим для УГКЦ і оптимістичним, оскільки Владика Святослав є високоосвіченим богословом, який завжди безкомпромісно обстоює ідентичність Церкви.

Наголошуючи на адміністративних та організаторських талантах  нового Глави УГКЦ, пан Антошевський згадав про діяльність Владики в Аргентині: «Свого часу, ставши Владикою для українців в Аргентині, Владика Святослав підібрав собі добру, здібну команду молодих священиків, яка успішно йому допомагала в управлінні єпархією. Тому можна очікувати чогось подібного від нього як від Глави Церкви», – зазначив керівник РІСУ. Він також вважає, що якихось кардинальних змін не варто очікувати, оскільки в УГКЦ велику роль відіграє Синод Єпископів, а власне Синод Єпископів і випрацював стратегію розвитку Церкви, і над цією стратегією та її прийняттям працював і Владика Святослав як член Синоду.

«Владика Святослав відомий своїм рішучим характером. У цьому наважуся його порівняти з нинішнім Папою Венедиктом ХVI. Владика знає добре «церковну» кухню, має опору серед богословів і молодих священиків, а тому покладаю на нього великі якісні сподівання. І оскільки Синод Єпископів його підтримав, то маю оптимізм, що в майбутньому УГКЦ лише зміцніє», – підсумував свою думку відомий діяч християнської журналістики і погодився зі  словами довголітнього колеги і заступника, а нині ректора Львівської духовної семінарії Святого Духа о. Миколи Фредини: “Якщо йому вдасться поєднати зрілий досвід та молодечий запал, то розвиток нашої Церкви має велику перспективу”, – пише «Католицький оглядач».

Департамент інформації УГКЦ

Коментарі вимкнені.