Через брак вакцини, кількість хворих на краснуху зросла у 35 разів

Майже 500 людей захворіли на краснуху цього року на Тернопільщині, а це у тридцять п’ять разів більше ніж за весь минулий рік, розповіли в обласній санепідстанції. Щоправда про епідемію, мова не йде. Найбільше серед хворих підлітків та студентів. Особливо небезпечна краснуха для вагітних. Аби вберегтись від хвороби, треба щепитись. Вакцинація від краснухи входить у календар щеплень України. Дітей щеплять у віці 1 рік, 6 років, дівчат ревакцинують ще у 15 років. Однак вакцини проти краснухи на Тернопільщині сьогодні бракує, передає tv4.

Рівень захворюваності на краснуху у Тернопільській області швидко зростає. Якщо в минулому році було 76 хворих, то цьогоріч цей показник уже зріс у тридцять п’ять разів. Лише за п’ять місяців цього року в області діагноз краснуха поставили понад чотириста шістдесяти хворим. Таку ситуацію медики пояснюють просто: в останні роки вакцини проти краснухи в нашу область надходило недостатньо. А кампанію вакцинації молоді проти кору та краснухи в Україні кілька разів тимчасово призупиняли. Саме щепленя, кажуть у санепідстанції, є єдиним методом профілактики краснухи.

– Щеплення проти краснухи проводять дітям у віці 12 місяців. Використовують (КПК) комбіновану вакцину проти кору, паротиту та краснухи. У 6 років використовують таку ж вакцину проти кору, паротиту і краснухи. І моновакцину використовують для проведення щеплень для дівчаток у 15 років, – розповіла лікар-епідеміолог Тернопільської обласної СЕС Марія Павельєва.

Захворюванiсть на краснуху має циклiчний характер: спалахи зазвичай трапляються щоп’ять рокiв, кажуть епідеміологи. Вакцинація від краснухи входить у календар щеплень України. Проте впродовж останніх років відповідних вакцин на Тернопільщині бракує.

– В цьому році забезпеченість вакцинами надзвичайно низька. Проте краснушною вакциною ми забезпечені майже на 46 відсотків. А вакциною КПК – на 29 відсотків. Тобто, це недостатньо. Уже шостий місяць закінчується, а відсоток забезпечення бажає бути кращим, – каже Марія Павельєва.

Перші прояви краснухи – висип. Особливих ускладнень краснуха не дає, проте обов’язково має протікати під наглядом лікаря. Недуга швидко поширюється, а тому хворого насамперед ізолюють. Небезпечна краснуха для вагітних. Якщо жінка захворіла на краснуху в перші 3 місяці вагітності, дитина може народитись із вадами розвитку очей, слуху, серця, із затримкою розумової діяльності. Вакциною медустанови забезпечує Міністерство охорони здоров’я. В санепідстанції Тернопільщини сподіваються, що вакцини, зокрема й проти кору та краснухи, централізовано надходитимуть уже з липня цього року.

Коментарі вимкнені.