Cтавлення українців до політичної опозиції в країні

У період з 4 по 14 квітня 2011 року компанією Research & Branding Group було проведене дослідження громадської думки населення України щодо вивчення відношення українців до політичної опозиції в країні. Збір інформації проводився методом особистого інтерв’ю в 24-х областях України й АР Крим. Респонденти відбиралися по квотній вибірці, яка репрезентатує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю та віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2077 чоловік. Очікувана середня помилка вибірки становить +-2,2%. Дані у відсотках

Основні результати дослідження

Значна більшість українців 72% дотримується думки, що політична опозиція не має ніякого впливу на ситуацію в країні. Кожен п’ятий (20%) житель України вважає, що опозиція впливає на ситуацію в країні і не змогли відповісти (8%) респондентів.

Близько половини (44%) опитаних респондентів, при виборі оцінки впливу політичної опозиції, вважають вплив позитивним. Третина (28%) опитаних респондентів оцінює вплив опозиції негативно і ще одна третина (29%) українців не змогли відповісти про оцінку опозиції взагалі.

У регіональному розрізі найбільша кількість респондентів (63%), які позитивно оцінюють вплив опозиції, проживають на Заході країни і найменше таких респондентів на Південному Сході (30,5%) у цьому ж регіоні зосереджена найбільша кількість (38%) тих хто оцінює дії опозиції негативно.

Третина опитаних респондентів (29%) схильні вважати. що В. Ющенко, колишній президент України, більше ніж інші політики беріг права опозиції. Кожен десятий (9,5%) житель Україні вибрав Л. Кучму, потім 7% – Л. Кравчук і 4% – В. Януковича. Ще одна третина (28,5%) опитаних респондентів не змогли визначитися, хто з українських президентів виконував права політичної опозиції.



Більшість опитаних респондентів (70%) погоджуються з твердженням, що для політичного розвитку країни необхідна опозиція. Але при цьому, близько половини (46%) українців заявили, що опозиція не має конструктивних програм і лише дестабілізує власною критикою ситуацію в країні.

Коментарі вимкнені.