Корумповані «Спритки» й «косата» Гарнюня

Розкрию вам таємницю минулих президентських виборів, де змагалися між собою не кандидати, а ВОНИ. Якщо вірити нинішній репрезентації нашої держави в Європі напередодні Євро-2012, то виходить, що ВІН — це Спритко, а ВОНА — ні, не Україна, а Гарнюня. Жарт, звичайно, але враховуючи розгортання подій за останній політичний семиденник, якусь логіку відшукати між цими твердженнями можна.

Хто такі Спритко й Гарнюня? Минулого тижня МЗС України репрезентувало громадськості брошуру «Бренд «Україна», в якій викладені основні складові просування іміджу України за кордоном. Одними з таких складових є образи Спритка й Гарнюні. Це «юні хлопчик та дівчинка, які дивляться на світ широко відкритими очами, переповненими дружелюбності та оптимізму», як кажуть розробники персонажів. На новинку не забарилися відгуки спеціалістів і неспеціалістів. Враження української громадськості від Спритка й Гарнюні переважно негативні. Іміджеві українські ляльки дуже нагадують персонажів із японських аніме, з великими головою та очима. А розташування білкової оболонки ока до верхньої повіки, за описами медиків, засвідчує про наявність синдрому Дауна. Цікаві ми, українці, постали в таких образах перед європейцями. За цей «діагноз» держава заплатила розробникам 900 тисяч гривень. Компанія, що придумала Спритка і Гарнюню, на критику відповідає тим, що «прообрази Спритка та Гарнюні — це необтяжені комплексами та негативними стереотипами (хитрість, корисливість, меркантильність, хтивість, жага наживи і т. д.)», вони «задумувались, у першу чергу, не як реалістичні воскові фігури для експозиції в музеї Мадам Тюссо, а як позитивні, веселі та щирі анімаційні герої-ляльки, чиї широко відкриті очі підкреслюють головну тезу запропонованої іміджевої стратегії України та ключову національну рису української нації — відкритість». Міністерство закордонних справ наразі своєї версії щодо дискусії не оприлюднило.

Тему зовнішніх зв’язків України та українців продовжив цього тижня Леонід Кучма. Його запросили в Москву (Російська Федерація) на урочистості з нагоди Дня космонавтики та 50-річчя першого польоту людини в космос. Перепоною виявилася підписка екс-президента про невиїзд. Тим паче, що напередодні поїздки йому повідомили про новий допит у вівторок, 12 квітня. Однак у справу втрутилася Генеральна прокуратура України, яка дозволила Кучмі покинути територію держави. На цьому неприємні ситуації для другого президента України не закінчилися. У ніч понеділка 11 квітня помер адвокат Кучми Михайло Кисилевич. За попередніми даними, в нього стався інфаркт. Тепер до когорти юридичних «охоронців» екс—президента залучили американського фахівця. Політологи припускають, що це лише піар-наступ за ініціативи зятя, Віктора Пінчука, який допоможе перетворити особу Леоніда Кучми в нову «жертву репресій».

Не залишилися поза увагою журналістів цього разу постаті Юлії Тимошенко і Віктора Ющенка. Генеральна прокуратура порушила ще одну кримінальну справу проти скандальної екс-прем’єра. Підстава — перевищення влади та службових повноважень під час укладання газових контрактів у 2009 році. За словами першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, експертно-слідча група оцінила збитки, яких зазнала Україна через ці контракти, в 1,5 мільярда з лишком гривень. У той же час ГПУ наполягає, аби Віктор Ющенко здав кров для експертизи, оскільки в справі про отруєння немає доказів, які можуть підтвердити його. Якщо ж екс-президент відмовиться виконати прохання, кримінальну справу закриють.

Тандем «влада — Феміда» поповнив Арсеній Яценюк. Цього разу він знову поконфліктував з ДАІ, правда, не через середній палець, як це було в лютому 2008 року. Яценюк вперше за 10 років заплатив 425 гривень штрафу за проїзд на червоне світло, причому сам вимагав від даішників скласти протокол про своє адмінпорушення.

Корумповані «Спритки» повинні повертати державі награбоване. Так образно можна переформулювати тезу Віктора Януковича щодо необхідності не лише викривати корупціонерів, а й намагатися повертати кошти в бюджет. Це завдання за дорученням Президента України має виконувати Міністерство внутрішніх справ. А керівники західних областей України не повинні розкрадати кошти, виділені на подолання стихійних лих та будівництво різних об’єктів, — ще одна теза Президента України. Правда, тези гаранта правоохоронці не підкріплювали наразі відповідними «свіжими» арештами чи кримінальними справами.

Красивими словами формувати імідж держави невигідно. І для своїх громадян глум, і для світової спільноти сміх. Особливо коли життя виліплює зовсім інші образи. Було б непогано, якби «Спритки» в Україні не асоціювалися зі злодійством (спритні-бо руки), а «Гарнюні» не красувалися на політичних трибунах чи в лук’янівських СІЗО.

Віра ПЕРУН.

«Вільне життя плюс»

Коментарі вимкнені.