На Тернопільщині до річниці бою під Крутами презентують фільм «Імена в мармурі»

4 лютого в кінотеатрі «Перемога» до річниці бою під Крутами за підтримки голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди та міського голови Тернополя Сергія Надала Тернопільські пластуни презентуватимуть фільм виробництва Фінляндії та Естонії «Імена в мармурі» (Nimed marmortahvlil). Відбудеться 2 сеанси перегляду стрічки: о 14:00 для школярів Тернополя та о 17:00 для всіх охочих. Вхід вільний.

Фільм перекладений українською мовою, та розповідає про події в Естонії, що дуже схожі на події 29 січня під Крутами. Показ здійснюється в рамках Молодіжної кампанії “Пам’ятай про Крути!”

В основі сюжету – однойменний автобіографічний роман-трилогія естонця Альберта Ківікаса (Albert Kivikas), який у 1918 році залишив навчання в комерційному училищі м. Тарту і добровольцем пішов захищати незалежність Естонії від більшовицьких зайд. Прототипи героїв – реальні бойові побратими А.Ківікаса.

У фільмі показано легендарний бій, який відбувся 31 січня 1919 року за важливий залізничний вузол Валга (відомий як бій за хутір Паю – Paju lahing). До складу естонського відділу під проводом Юліуса Куперянова (Julius Kuperjanov) входило багато юнаків, зокрема близько сотні гімназистів з Тарту… Ворогів вдвічі більше – 1200 більшовиків (латвійських стрільців) із гарматами та двома бронепотягами. Однак в критичний момент естонцям на допомогу поспіли фінські добровольці.

Це був один з найбільш кривавих боїв у війні за незалежність Естонії. Смертельно поранений Ю. Куперянов (в часи першої світової командував відділом розвідників київського 5-го гренадерського полку) став національним героєм. У 1930-х роках на місці бою планували поставити пам’ятник, але втілити цю ідею вдалось лише в січні 1994 року – високий насипний курган увінчує постамент вічної слави полеглих героїв.

Цікаві деталі про фільм:

* Оператором фільму виступив Сєргєй Астахов (уродженець Мордовії) – один з найкращих російський операторів.
* Найбільший бюджет в історії естонської кінематографії (€ 1230000). Фільм підтримали Міністерство культури і Міністерство оборони Естонії, Сила оборони Естонії, Тартуська міська рада, компанії «Фольцваген» і «Форд» (загалом близько пів сотні установ, фірм і організацій)
* Зібрав найбільшу кількість глядачів (понад 150 000) та касових зборів в історії кінопрокату Естонії. Коли після перегляду стрічки в кінотеатрі включалось світло, то в багатьох на очах було помітно сльози.
* Кінострічка займає високу сходинку в рейтингу найбільшої світової інтернет-бази фільмів IMDb (The Internet Movie Database), яка включає майже 2 мільйони кінострічок. Також включена до книги «100 найбільш захоплюючих кінофільмів світу», яку вдав 25 мовами Німецький видавничий дім.
* У 2003 році фільм став номінантом міжнародного кінофестивалю «Золотий дельфін» «Festróia – Tróia» (Португалія). У цьому ж році демонструвався на кінофестивалі історичних фільмів Таорміні (Італія), міжнародних кінофестивалях в Копенгагені (Данія) і Монреалі (Канада).
* У 2004 році стрічку побачили учасники кінофестивалю Європейського Союзу в Чехії. Фільм демонструвався також на телебаченнях Угорщини і Японії (2005), Швеції (2006). Перекладений японською мовою. Демонструвався в Україні в рамках Дня естонського кіно.

o В зйомках задіяні головним чином студенти Інституту сценічного мистецтва музичної академії, де викладає режисер фільму Ельмо Ньюганен. Дві головні ролі виконали студенти випусного курсу згаданого інституту – відповідно Прійт Вийгемаст (Priit Võigemast) та Хеле Кире (Hele Kõre).

Тривалість фільму: 1 год 30хв.

Режисер: Ельмо Ньюганен / Elmo Nüganen

Країна-виробник: Естонія, Фінляндія

Виробництво: компанія “Taska Productions”

Прем’єра: 1 листопада 2002 в Естонії (16 кінотеатрів) та Фінляндії (12 кінотеатрів).

Жанр: історична драма

Коментарі вимкнені.