Розчаровані прихильники “регіоналів” не підуть на вибори

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова 49-річний Михайло Міщенко розповідає про зміни політичних уподобань українців.

— Зіставляючи дані екзит-полу першого туру виборів президента й останніх соціологічних опитувань, можна дійти висновку, що за рік до парламентських виборів у Віктора Януковича і його Партії регіонів побільшало прихильників серед тих, кому за 60 років, — каже. — Можливо, це пов’язано з тим, що старші люди в нас схильні підтримувати діючу владу.

Місяць тому повністю не підтримували політику Януковича 54,4% опитаних. Віктору Ющенку на позначці рік і дев’ять місяців не довіряли 47,5 відсотка. Янукович повторює його траєкторію, тільки на нижчому рівні, – пише gazeta.ua

У “Батьківщини” Юлії Тимошенко відчутно поменшало прихильників серед селян. Було 44,5 відсотка, а стало 34. А от за Сергія Тігіпка, навпаки, селян побільшало. Хоча його й досі підтримують переважно жителі міст. Також у лідера “Сильної України” центр підтримки перемістився на Схід і Південь. На виборах 40 відсотків тих, хто проголосував за нього, жили у Центрі. Зараз частка людей з цього регіону зменшилася до 26 відсотків.

“Фронт змін” Арсенія Яценюка менше втратив голосувальників серед високоосвічених людей. Зате він набрав прихильників серед українців із середньою та середньою спеціальною освітою.

Електорат “Нашої України” Віктора Ющенка аналізувати вже не можна. Його прихильників замало, щоб скласти картину. Натомість вимальовується електоральний образ Віталія Кличка і його партії “УДАР” — 62 відсотки живуть у Центральній Україні.

Частка людей, хто на минулих виборах проголосував проти всіх, продовжує зростати. Нового кандидата більшість із них навряд чи знайшла. Року до виборів замало, щоб вистрелив новий яскравий лідер.

До виборів парламенту 2012-го рейтинг Партії регіонів падатиме.

Прихильники “регіоналів”, які розчарувалися в їхній політиці, скоріше просто не підуть на вибори, ніж віддадуть свій голос комусь іншому.

Рейтинг “Батьківщини” залишиться стабільний незалежно від того, буде Юлія Тимошенков ув’язненні чи на волі. Звісно, якщо не відмовиться від активної політичної діяльності.

Якщо “Сильна Україна” остаточно з’єднається з Партією регіонів, її прихильники на Півдні та Сході здебільшого підтримуватимуть “регіоналів”, а на Заході та в Центрі приєднаються до симпатиків “помаранчевих” політичних сил. “Фронт змін”, “Громадянську позицію” Анатолія Гриценка , “УДАР” та “Свободу” Олега Тягнибока підтримують переважно освічені, молоді, ті, хто прагне реальних змін. На жаль, це електоральне поле досить обмежене. Тому політичні гравці на ньому для покращення своїх показників можуть лише забирати голоси одне в одного.

Політичні сили так званого другого ешелону, а також комуністи Петра Симоненка мають шанси потрапити у Верховну Раду, якщо нинішній парламент залишить 3-відсотковий прохідний бар’єр.

Якщо його підвищать, парламентською силою гарантовано стане лише “Фронт змін”.

Поразка “Партії регіонів” на парламентських виборах цілком можлива. Однак значною мірою це залежить від виборчої системи. “Регіонали” не сумніваються: якщо частину депутатів українці обиратимуть за мажоритарним принципом, партії Януковича буде легше просунути у парламент своїх кандидатів. Якщо голосування відбудеться суто за партійними списками  — більшість можуть отримати опозиційні партії.

Коментарі вимкнені.