Справжні релігійні конфлікти у Тернополі виникають доволі рідко – єпископ Нестор

Єпископ Тернопільський і Бучацький НесторСправжні релігійні конфлікти у Тернополі виникають доволі рідко, а активного протистояння взагалі нема вже багато років. Люди давно визначилися зі своїми релігійно-конфесійними поглядами, тому й війн віруючих, як таких уже давно нема. Правда, от є різні секти, представники яких ходять «по квартирах» і крім проповідування та нав’язування своїх поглядів ще й обливають брудом традиційні християнські конфесії.

Щодо духовності тернополян загалом, то це питання дуже неоднозначне. У нас прийнято ходити до церкви та приймати участь у богослужіннях. Але для чого люди це роблять і за чим взагалі йдуть до храму? У кожного буде своя відповідь на це запитання.

Дехто йде справді до Бога, йде щоб стати духовно досконалішим, щоб досягнути спасіння – щиро сподіваюсь, що таких більшість. Проте є люди, для яких крім традиції ходити до храму більше нічого християнського в душі немає. Вони не хочуть щиро каятись, вважаючи себе праведниками вже бодай тому, що прийшли до храму. Хоча, поряд з цим, їхнє життя за межами церкви нічим не відрізняється від життя людей невіруючих. І найгірше те, що церква для них не авторитет, вони не сприймають духовних настанов чи проповідей і швидше підуть до іншого храму, де священик не буде викривати їх гріхи та навертати на істинний шлях, ніж щось змінять в собі. Вони знають напам’ять 10 заповідей Божих, але не виконують їх. Для таких людей християнство – це швидше українська національна традиція, ніж шлях до Царства Небесного. На жаль, таких людей теж багато і вони не розуміють, що через їх вчинки дуже часто судять всіх християн, кажучи, що церква перетворилась в традицію, і крім зовнішнього в церкві немає ніякого внутрішнього, духовного життя. Але, з Божою допомогою, я постійно помічаю зростання справжньої віри і духовності серед тернополян, а це дає привід з оптимізмом дивитись в майбутнє.

 

Єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор

 

-1 thoughts on “Справжні релігійні конфлікти у Тернополі виникають доволі рідко – єпископ Нестор

  • 13:27 | 4.10.2011 о 13:27
    Permalink

    Важко не погодитись з єпископом.
    Також було би цікаво почитати думки з приводу деградації церкви.

  • 20:30 | 4.10.2011 о 20:30
    Permalink

    думки і розяснення нам і повині нести священослужителі на своїх проповідях і науках в церкві, але це роблять одиниці і тому у нас більше людей ходить до церкви чим вірує від душі!

Коментарі вимкнені.