Тернопільські депутати звернулись до Президента на захист своєї території

Звернення депутатів Тернопільської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України щодо законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України

У засобах масової інформації прозвучали заяви представників Адміністрації Президента про можливу передачу повноважень з розпорядження землями від органів місцевого самоврядування до місцевих органів державної влади.

Міністерство аграрної політики та продовольства розробило законопроект про внесення відповідних змін до Земельного кодексу України, котрі передбачають передачу повноважень з розпорядження землями в населених пунктах (крім міста Києва і Севастополя, міст обласного і республіканського значення) від органів місцевого самоврядування до державних адміністрацій. Тобто сільські, селищні, міські (міст районного значення) ради будуть позбавлені права розпоряджатися землею і фактично будуть усунуті від управління територіями.

Вважаємо таку пропозицію неприйнятною, більше того, – неконституційною, оскільки згідно з ст. 142 Конституції України, земля є основним матеріально-фінансовим ресурсом місцевого самоврядування. Це фактично перекреслить всю історію становлення місцевого самоврядування в Україні .

Дивно, що такі ідеї з’являються в країні, де Конституцією визнається і гарантується місцеве самоврядування. Навіть за радянських часів повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів належали представницьким органам.

Висловлюємо стурбованість спробами обмежити Конституційні права органів місцевого самоврядування, сподіваємось на торжество верховенства Конституції України та Європейської хартії місцевого самоврядування, вимагаємо зняти з розгляду згаданий законопроект.

Прийнято на шостій сесії Тернопільської міської ради 24 лютого 2011 року.

Коментарі вимкнені.