Світовий банк надасть кредит на сміттєпереробний завод в Тернополі рамках Національного проекту «Чисте місто»

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України має намір залучити кредит Світового банку в розмірі $ 100 млн. на фінансування інфраструктурних проектів у рамках Національного проекту «Чисте місто», зокрема, на будівництво сміттєпереробних заводів у 10 містах України.

Згідно з повідомленням з українського відомства, на сьогоднішній день вже розроблено проектно-кошторисна документація для реалізації проекту «Чисте місто» у містах Вознесенськ (45 млн. грн.), Тернопіль (24 млн. грн.), Чернівці (60 млн. грн.) та Івано -Франківськ (34 млн. грн.). Вибір інших шести міст триває.

У цілому уряд України зацікавлений в отриманні додаткового фінансування для реалізації інвестиційних проектів у сфері водопостачання, водовідведення ($ 200 млн.) і у сфері теплопостачання ($ 200 млн.).

Раніше робоча група з економічних реформ при Президентові України розглядала можливість будівництва комплексів з переробки твердих побутових відходів (ТПВ) у рамках проекту «Чисте місто» у 20 містах країни протягом 4 років. Для здійснення пілотних проектів за програмою планувалося з 20 бажаючих міст відібрати 10.

Зокрема, в рамках проекту планується будівництво сміттєпереробних заводів або ліній з переробки твердих побутових відходів (папір, скло, пластик), які б могли випускати вторинна сировина та утилізувати інші відходи. За даними екологів, зараз на полігонах накопичилося понад 30 млрд. тонн відходів і щороку їх кількість зростає на 1 млрд. тонн, а утилізується лише 5-8% відходів. Більшість полігонів не відповідають вимогам екологічної безпеки.

Коментарі вимкнені.