Тернополянину, за його ж проханням, знову загрожує 10 років тюрми

Тернополянину Віталію Сороколіту за його ж проханням, знову загрожує 10 років тюрми. Заяву про фабрикування кримінальної справи та злочини керівництва обласної прокуратури, які подав чоловік, розглядає молодший прокурор. У ситуацію вже й нардепи втручаються, – пише газета “20 хвилин”.

Тернопільський апеляційний суд повністю задовольнив апеляцію тернопільського підприємця Віталія Сороколіта. У ній чоловік опротестовував рішення Гусятинського суду, яким його звільнили від кримінальної відповідальності. Тобто тернополянин добився, аби його знову зробили підсудним та “повісили” кримінал.

“Має бути ”не винен”

– Мене три роки “гвалтували”. Мене принижували, мене, як злочинця, на очах у сина заковували в наручники, – каже Віталій Сороколіт. – Потім звільнили від відповідальності і думають, що все закінчилось. Ні, я цього так не залишу! Має бути вирок або “винен” або “не винен”. Моєї вини вони не доведуть, бо справа сфабрикована. Я ж свою безневинність зможу відстояти, а це означатиме, що справу відкрили неправомірно. Тоді ж почнеться розслідування дій осіб, причетних до обвинувачення.

Нагадаємо, Віталій Сороколіт створив інформаційну систему управління й підписав з іноземною фірмою 10-річну ліцензійну угоду на її використання. Суму угоди оформили одним платежем. Чоловік задекларував зароблене та заплатив податки. Та податкова вирішила, що він сплатив не все, і звинуватила його в ухилянні. Податківці змусили чоловіка заплатити в бюджет ще грошей. В адмінсуді бізнесмен довів, що нічого не порушував, і суд зобов’язав податкову повернути сплачені гроші. Прокуратура ж у березні 2008 р. порушила проти пана Сороколіта кримінальну справу. Суд її розглядав до 21 лютого цього року. На останньому засіданні суд звільнив чоловіка від кримінальної відповідальності. Саме це рішення й оскаржив колишній підсудний.

“Мені вдасться довести”

На засіданні апеляційного суду, яке відбувалось за колегії з трьох служителів Феміди, був і журналіст “20 хвилин”. Цього разу надали дозвіл на фото та відеозйомку, щоправда лише під час зачитування постанови. на слуханнях у Гусятинському суді ми дозволу отримати не могли. Цього разу прокурор усправі Федір Нужда теж намагався заперечити.

– Заперечую! Це звичайна кримінальна справа і не має аж такого суспільного інтересу, щоб проводити зйомку, – зазначив цей прокурор, начальник відділу нагляду за дотриманням законів органами податкової міліції при проведенні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства облпрокуратури

Саме він “вів” справу Сороколіта в Гусятинському суді.

Тривало засідання не довго. Судді вислухали аргументи й доводи обох сторін, та пішли в нарадчу кімнату. З рішенням не забарились.

– Колегія суддів вважає, що постанову Гусятинського суду слід скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд для усунення наявних порушень, – оголосила головуюча на засіданні суддя.

“Гріхи”, на які вказав пан Сороколіт, та з якими погодились судді – порушення процесуального порядку судового розгляду. Зокрема, суддя Гусятинського суду Людмила Козяр відмовилась враховувати бажання підсудного щодо позбавлення від кримінальної відповідальності, хоч підсудний мав право і хотів це зробити ще до оголошення. Також суд безпідставно застосував до підсудного пункти закону, за якими його звільнив. Неналежним чином на суді дали і юридичну оцінку доводам у кримінальні справі.

Ще одне порушення – суд не визначив, хто повинен відшкодувати досудові витрати, а, зважаючи на декілька експретиз та досліджень, це тисячі і навіть десятки тисяч гривень.

Зауважені апеляційним судом порушення – лише “верхівка айсберга”, зауважує уже підсудний Віталій Сороколіт. Насправді, як переконує чоловік суд за роки розгляду допустив стільки свідомих нехтувань законами, що мова йде уже про кримінальну відповідальність. Те ж саме чоловік каже і про прокуратуру, яка на його переконання сфабрикувала справу, а подекуди навмисне порушила закон, щоб відправити невинного у в’язницю.

– Я впевнений, що усі ці порушення законів, до яких мають стосунок чи не найвищі чини прокуратури і навіть, судячи з маси порушень, сама суддя, мені вдастся довести, – каже пан Віталій. – Навіть не довести, бо я це уже довів, а добитись покарання. А це як, видно в нашій державі, зробити дуже важко.

“Це взагалі абсурд”

Ще під час судових розглядів чловік подав до суду заяву про злочин. У ній на двох десятках аркушів він чітко розписав усі фабрикування, злочинні схеми, імена і прізвища осіб та обставини, за яких відбувались злочинні дії. Тобто пан Сороколіт провів своє розслідування, виокремив та навіть довів наявність злочину. Проте з суду заява “помандрувала” в Генеральну прокуратуру, а звідти – в Тернопільську обласну. В облпрокуратурі справу доручили розслідувати молодшому прокурору. До речі, поки документ, де чоловік, як вважає, розписав частину злочинів, пересилали з інстанції в інстанцію, пан Сороколіт долучив до заяви, ще понад 200 аркушів з детальним описом, як сам каже, усіх злочинних дій всіх причетних до фабрикування справи.

– Це ж узагалі абсурд. Молодший прокурор, розглядає справу, в якій серед обвинувачених – троє осіб, одні з вищих чинів обласної прокуратури, – каже пан Сороколіт. – Звичайно, що я отримав відповідь, де у порушенні кримінальної справи відмовлено. Проте, коли почав цікавитись деталями, був шокований. Слідчий керувався сфабрикованими протоколами, які не мають ані підписів, ані не є в матеріалах кримінальної справи. Без розгляду окремих фактів якихось понятих познаходили і заднім числом протоколи позаповнювали. Одним словом, розглядали не реальні факти і вказані мною порушення, а сфабриковані.

Тому чоловік написав заяву про злочин ще й на дії молодшого прокурора та добивається того, щоб Генеральній прокуратурі передали справжні і повні матеріали кримінальної справи, а не вибрані, відфільтровані і навіть злочинно, як каже підсудний, змінені обставини та документи. На об’єктивний розгляд Генрокуратури пан Сороколіт сподівається ще й тому, що нардеп Юрій Кармазін, як і обіцяв, зробив депутатський запит у Генпрокуратуру. Чи дало це хоч якийсь ефект, стане відомо згодом. Коли ж відбудеться чергове судове засідання – наразі не відомо.

– Насправді речі, які творять установи, структури і люди, які б мали нас захищати і допомагати, – жахають. Вони навіть об’єднуються, але не задля того, щоб знайти правду, а для того, що б “задавити” невинного. Зі мною їм не пощастило. Щодо злочинів, які вони зараз маскують і роблять усе щоб їх “стерти” – то насправді лише ускладнюють своє становище, бо є усі документи та свідки. Це все можна довести, що я й зроблю.

-1 thoughts on “Тернополянину, за його ж проханням, знову загрожує 10 років тюрми

  • 17:20 | 24.05.2011 о 17:20
    Permalink

    25 травня 2011р. о 11 год. 30 хв. у Тернопільському міськрайонному суді (м. Тернопіль, вул. Котляревського, 34.) буде розглядатись справа по результатах розгляду моєї заяви про груповий злочин організований прокуратурою. Заява про злочин подана мною на наступних осіб:

    першого заступника прокурора Тернопільської області радник юстиції Люшненко М.О.,

    заступника прокурора Тернопільської області старшого радник юстиції Гулевського Г.Б.,

    начальника відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції при проведенні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства прокуратури Тернопільської області прокурора Нужду Ф.Т.,

    начальника слідчого відділу ПМ ДПА у Тернопільській області Ковчі А.Л.,

    старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Тернопільській області Югова С.А.,

    старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Тернопільській області Дацко А.О.,

    експерта Федорів Л.І.,

    експерта Аніщенко О.В.,

    експерта Козуб С.О.,

    свідка-податківця Цвігуна Р.І.

    Запрошую на завтра, 25 травня 2011р. о 11 год. 30 хв. всіх небайдужих людей (в тому числі представників засобів масової інформації, представників політичних партій), які щиро хочуть змінити наше життя в Україні на краще, бути присутніми у Тернопільському міськрайонному суді (м. Тернопіль, вул. Котляревського, 34.) та особисто почути, як прокуратура буде пояснювати те беззаконня, яке вона вчиняє.

    Вдячний всім, хто має принципову позицію, та намагається протистояти беззаконню.

Коментарі вимкнені.