У osvita.com апетит зріс від китайської їжі…

«Імперія-інфо» розширює свої володіння нав’язливою рекламою в освітньому просторі.

 

Скандали навколо Міністерства освіти і науки, молоді та спорту сипляться як з відра. Тепер МОН звинуватили у спробі «здерти» з українських вузів гроші на користь приватної фірми. А саме – «Імперії-інфо», яка є власником сайту www.osvita.com.

 

Про це пише бюро журналістських розслідувань «Свідомо». Українські вузи, інформує «Свідомо», отримали рахунки на 7,5 тисячі гривень за квартал. Ці гроші вони мають проплатити за розміщення інформації про себе на сайт osvita.com. Cпівпрацювати з сайтом, йдеться у матеріалі, міністерство не просить, а вимагає. «30 тисяч на рік, за які «виші» внесуть у базу і періодично писатимуть про нього. За даними МОН, зараз в Україні 854 вищі навчальні заклади

 

1-4 рівня акредитації. Відповідно, «Імперія-інфо» за допомогою Міносвіти має шанс заробити 25 620 000 гривень лише цього року», – пише агентство. Цікава інформація оприлюднена і щодо власника компанії Олександра Гудкова. «Він закінчив столичний Економічний університет ім. В. Гетьмана. Паралельно з освітнім сайтом має й інший бізнес – фірму, що готує і розвозить по Києву китайську їжу – ТАКІ Box. До створення сайту офіційного зв’язку Гудкова з Міносвіти немає. На відміну від його батька – Миколи Гудкова – науковця і колишнього співробітника Інституту філософії ім. Григорія Сковороди. Був депутатом Голосіївської райради від Блоку Литвина.

 

У 2006-му від цього ж блоку балотувався у Київраду – не пройшов, але очолив прес-службу депутата Київради Дениса Костржевського (гендиректор «Жулян»). Відтоді працював і разом з Сергієм Барановим-Мохортом, що потрапив в Київраду від Партії регіонів. Баранов-Мохорт з приходом Дмитра Табачника на посаду міністра освіти очолив Департамент персоналу і керівних кадрів у МОН», – пише агентство.

 

«ВЗ» поцікавився у кількох ректорів, чи отримували вони листи. Як відповів президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт, до нього такої інформації не надходило. Ще один керівник «вишу» (вже львівського) розповів, що лист приходив, але вони відмовилися від послуг сайту. Вдалося кореспонденту «ВЗ» поспілкуватися і з «героєм» конфлікту Олександром Гудковим. Він стверджує, що співпраця «вишів» з сайтом – необов’язкова.

 

«Ми є приватною комерційною структурою. Першочергове завдання порталу – надавати інформацію про освітні події, заходи, які є цікавими для людей, задіяних в освітньому просторі, для учнів, студентів, батьків, – розповідає кореспондентові «ВЗ» Олександр Гудков. – Для того, аби сайт повноцінно функціонував, повинна бути фінансова складова. Однією із його функцій є надавати інформаційні послуги для вищих навчальних закладів України. Відтак, за бажання керівництва університету, кожен «виш» може скористатися такою послугою для розміщення інформації про діяльність ВНЗ. Плата за підключення до пакета інформаційних послуг порталу для державних ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації становить 1000 гривень на місяць. Розміщення базової інформації (назва навчального закладу, адреса, телефон) є безкоштовним, а розміщення у візитівці розширеної інформації про навчальний заклад (керівний та викладацький склад, історія, умови вступу, кафедри та спеціальності, напрями підготовки та ін.) є однією з 28 платних послуг. Наразі цією послугою скористалися ті ВНЗ, котрі виявили особисте бажання.

 

– Йдеться про надання тільки інформації про вуз, чи у суму входить послуга електронної реєстрації документів, яку також забезпечуватиме ваш сайт?

 

– Система електронного вступу до ВНЗ є безкоштовною. У жодному випадку керівникам ВНЗ не вказували, що система є чи може бути платною. Платними є лише ті послуги, які входять до пакету інформаційної підтримки. Зокрема, це розміщення інформації про події, які відбулися у «виші», інтерв’ю з ректором, банер тощо.

 

– Чи пов’язано ваша співпраця з міністерством з посадою батька?

 

– Жодного стосунку до працевлаштуванняа на посаду керівника проекту мій батько, Микола Гудков, не має. Зазначена у ЗМІ інформація про те, що Микола Гудков працює у Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту, не відповідає дійсності. Вказану посаду Микола Гудков не обіймав ніколи. Він працює у Національній академії наук України.

Коментарі вимкнені.