Українські університети не увійшли навіть у першу тисячу кращих вузів світу

У рейтингу університетів світу «Webometrics» кращий результат серед українських вузів показав Львівський національний університет ім. Івана Франка. Він зайняв 1443 місце в рейтингу.

За даними Коментарів, перші 10 місць у рейтингу «Webometrics», оприлюдненому в січні 2011 року, займають американські університети. Очолює його Массачусетський технологічний університет, друге і третє місця займають Гарвард і Стенфорд.

Найвище місце серед українських університетів, які потрапили в рейтинг, у Львівського національного університету імені Івана Франка (1443 місце). На 1576-й позиції розмістився Київський національний університет імені Тараса Шевченка, на 1608-й – Національний університет «Києво-Могилянська академія». Донецький національний технічний університет посів 1634-е місце, а на 1745-ий рядку опинився Харківський національний університет імені Каразіна.

Рейтинг університетів світу «Webometrics» вважається одним з найавторитетніших в світі. Він складається дослідницькою групою Cybermetrics Lab, що є частиною найбільшої дослідницької групи CSIC при іспанському міністерстві освіти.

«Webometrics» аналізує не освітню діяльність університетів у цілому, а подання вузу в Інтернеті. З 2004 року двічі на рік здійснюється ранжування присутності в мережі вузів всього світу. У даний момент аналізується близько 13 000 освітніх установ з майже 18 000 вузів, включених до Світової базу вищої освіти (WHED).

Нагадаємо, що свого часу нардеп Ю. Мірошниченко запропонував законопроект, покликаний вдосконалити умови діяльності вищих навчальних закладів. Серед головних положень документа – надання вузам статусу національного тільки в тому випадку, якщо університет або інститут потрапив в список 50 кращих вузів України, або зайняв рядок у списку 500 провідних навчальних закладів світу.

Коментарі вимкнені.