В Україні відродили стаціонарні пости ДАІ

В Україні набув чинності наказ МВС, який відновлює роботу стаціонарних постів дорожньо-патрульної служби (ДПС), ліквідованих попереднім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

Згідно з наказом, відновлюється робота 34 пунктів ДПС в 17 областях України та Києві. Їхнє обладнання має бути завершене до 10 червня, пише видання “КоммерсантЪ-Україна”.

Як повідомила напередодні співробітник департаменту ДАІ МВС Галина Наумчук, всі пости відремонтовані і готові до роботи.

“Зараз на них підключають необхідну техніку”, – зазначила вона.

Зокрема, кожен пост повинен мати у своєму розпорядженні патрульний автомобіль, стаціонарну радіостанцію з гучномовцем, телефон, факс, комп’ютер з доступом в Інтернет і встановленими автоматичними інформаційно-пошуковими базами ДАІ. Крім того, пост має бути обладнано мобільним апаратно-програмним комплексом автоматичного контролю за транспортними засобами, засобами надання першої медичної допомоги і примусової зупинки транспорту.

У ДАІ запевняють, що головною функцією постів стане практична допомога учасникам дорожнього руху.

“Більшість постів розташована в зонах зі слаборозвиненою інфраструктурою. З посту за необхідності можна викликати лікаря, просто зателефонувати або надіслати повідомлення через Інтернет, а також безпечно відпочити або переночувати в машині поруч з таким постом”, – розповіла Наумчук.

Разом з тим водії сумніваються, що ці функції стаціонарних постів будуть виконуватися. На думку члена Асоціації міжнародних автоперевізників Анатолія Артемова, для допомоги водіям необхідно будувати платні стоянки, які охороняються, встановлюючи на них сучасні засоби зв’язку.

Стаціонарні пости ДПС вперше були ліквідовані в 2005 році за розпорядженням президента Віктора Ющенка. Тоді глава МВС Юрій Луценко пояснив, що співробітники ДАІ не допомагають водіям, беруть хабарі, і назвав пости ДПС “пунктами машинного доїння”. У 2007 році міністр внутрішніх справ Василь Цушко поновив роботу стаціонарних постів, проте в 2008 році Віктор Ющенко знову їх скасував.

Коментарі вимкнені.