Вкладникам «Родовід Банку» та «Укрпромбанку» гроші обіцяють вже у квітні

Уже понад рік тягнеться справа з виплатами депозитів вищезгаданих банків. Люди мало вірять у те, що влада відреагує на їхню акцію протесту. Мовляв, чиновники вже звикли до обурення народу, вулиць, що скандують, і не реагують на них. «Треба приходити і лягати отут посеред вулиці, перекривати їм дороги, тоді може хоч якось звернуть на нас увагу», — каже пенсіонерка Валентина Іванівна. Вони з чоловіком майже все життя заощаджували, відкладали зароблену копійку на старість, бо розуміли: на мізерну пенсію прожити буде тяжко, хоч би на їжу тих грошей вистачило. Сподівалися, що депозит стане доброю фінансовою підмогою. «Думали, що хоч на ліки гроші будуть. Та й дітям, онукам якусь копійку хотілось передати, — бідкається жінка. — А тут — ото вклали все в один банк, і постраждали так, що вже далі нікуди. Скоро ми ні за квартиру заплатити не зможемо, ні ліків купити».

Таких вкладників, як Валентина Іванівна, у столичному відділенні «Родовід Банку» на вулиці Сагайдачного щодня збираються десятки, а то й сотні. Усі вони, в переважній частині пенсіонери, відстоюють у чергах по чотири-п’ять годин, аби отримати 150 гривень (добовий ліміт, який сьогодні повертає постраждалим «Родовід Банк»). «Люди старенькі, їм тяжко в таких умовах, декому в чергах стає погано, а хтось так настоїться у тому банку, що на наступний день підвестися не може», — розповідає «Дню» Інна Кривоший. Термін дії її депозиту скінчився три місяці тому, а грошей і досі не повернули. «Є й такі, що вже померли, так і не дочекавшись своїх грошей», — доповнює її пенсіонерка Любов Іванівна. Усі, хто прийшов учора на Інститутську, 9, переконані: відстояти свої законні права простій людині в Україні нереально, а банкам, надто державним, вірити не можна.

Аби заспокоїти пікет, до протестувальників вийшов заступник голови Нацбанку Ігор Сорокін. Він запевнив: уже з квітня вкладники «Родовід Банку» та «Укрпромбанку» отримають свої гроші. НБУ знайшов вихід — оскільки «Родовід» не впорався із завданням і не зміг повернути ані довірені йому депозити вкладників «Укрпромбанку», ані навіть гроші своїх клієнтів, то нацрегулятор змушений вдатися до допомоги іншого державного банку — «Ощадбанку». «Це надійний і стабільний банк, вклади в якому на 100% гарантовані державою. Крім того, банк має розгалужену мережу філій, яка зробить комфортним отримання коштів вкладниками у всіх регіонах країни», — сказав Сорокін.

Процедура доволі проста, переконують у НБУ. Держава докапіталізує «Родовід Банк» на чотири мільярди гривень і передасть його активи «Ощадбанку». Останній же просто механічно, через свою мережу, поверне депозити постраждалим вкладникам.

Утім, таку ж просту і «механічну» операцію понад рік тому людям вже обіцяли. Тоді таким «передавачем» депозитів повинен був стати той-таки «Родовід». Саме його держава вже докапіталізувала на вісім мільярдів гривень і зобов’язала вирішити проблеми «Укрпромбанку».

Алла ДУБРОВИК, «День»

Коментарі вимкнені.