Високий результат «свободівців» на Тернопільщині зумовлений відсутністю конкуренції

Всеукраїнський рейтинг ВО «Свобода» наразі становить 6,2%. Такими є дані останнього дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». Чи є такий результат ознакою радикалізації електоральних настроїв? На яку ідеологію є запит в українському суспільстві сьогодні? Своїми міркуваннями з цього приводу поділився Юрій Гумен, голова Тернопільської обласної організації Громадянського руху «Нова Україна».

«У Тернопільській області «Свобода», починаючи з 1999 року, має стійкі електоральні позиції. Ідеї, які сповідує ця політична сила, користуються підтримкою значної частини населення. Але ідеалізувати ситуацію не варто, тому що, як демонструє статистика, у виборах бере участь все менше громадян України. На останніх виборах явка становила менше 50% від загальної кількості виборців, – сказав він. – Успіхи «Свободи» пов’язані як раз з тим, що на фоні загального зниження політичної активності населенні ця партія ефективно мобілізує політично активних громадян, принаймні – на теренах Західних областей».
Ще одна причина зростання популярності ВО «Свобода» – відсутність достойної альтернативи у націоналістичному партійному секторі. КУН втратив свої позиції, менші партії правої ідеологічної спрямованості взагалі зникли з політичного поля. Отже, високий результат «свободівців» зумовлений відсутністю конкуренції і стабільною ідеологічною позицією, на яку є суспільний запит. «У частині суспільства завжди домінують консервативні настрої, люди прагнуть повернення до традиційних цінностей. Тому сьогодні простіше працювати на старому, перевіреному ідеологічному полі, аніж створювати нове», – зауважив Юрій Гумен.
На його думку, завоювання «Свободою» прихильників у Східних областях пояснюється правильної електоральною стратегією цієї партії. «Лідер «Свободи» брав участь у президентських виборах, але тодішня кампанія спрямовувалися не стільки на агітацію за кандидата у президенти, скільки на посилення партійного впливу на Сході». Наявність «свого» електорату у «Свободи» на Сході, за словами Юрія Гумена, не має викликати великого здивування: «У будь-якому регіоні України є пронаціоналістичне населення».

Коментарі вимкнені.