Молочна галузь на Тернопільщині має чимало проблем

Перший заступник голови облдержадміністрації Василь Коломийчук провів нараду з питань дотримання ветеринарно-санітарного законодавства, державних стандартів при виробництві молока та переробці сировини і виробництві молочної продукції.

На початку наради Василь Коломийчук зазначив, що галузь, про яку йде мова, має ще достатньо проблем. По-перше, за 11 місяців 2010 року всіма категоріями господарств області було вироблено 397,2 тис. тонн молока, що на 6,1 тис. тонн, або на 1,5% менше минулорічного. Тобто, є певний спад. З них 365,3 тис. тонн, або 92 відсотки, вироблено господарствами населення.

Звідси і найбільші проблеми. Дуже важко проконтролювати дотримання санітарних вимог та стандартів. З одного боку маємо продукцію, з іншого – вона не конкурентоспроможна на світовому ринку. Таке саме визначення стосується і окремих крупних товаровиробників. Перший заступник голови облдержадміністрації нагадав, що минуло річ дехто з них обіцяв у 2010-му отримати міжнародні сертифікати на якість продукції, але так і не зробив цього.

Зрештою, молочна продукція багатьох виробників не відповідає навіть вимогам внутрішнього ринку. А тому Василь Коломийчук наголосив, що питання поліпшення якості молока є дуже актуальним і в підсумку нарада має бути ефективною та результативною.

Для цього заслухали інформацію начальника головного управління ветеринарної медицини в області Зіновія Крушельницького про дотримання ветеринарно-санітарних вимог при виробництві молока сільськогосподарськими товаровиробниками, директора Тернопільської регіональної лабораторії ветеринарної медицини Миколи Мусієнка про мікробіологічні вимоги до молока, головного державного санітарного лікаря області Степана Дністряна про дотримання санітарного законодавства при виробництві молочної продукції та інших.

Окрім представників контролюючих органів виступили і виробники та переробними. Емоційними видалися виступи голови ПСП “Агрофірма “Горинь” Йосипа Гасюка, голови правління ЗАТ “Тернопільський молокозавод” Віталія Ковальчука, представників ТзОВ “Бучацький сирзавод”, ТдВ “Кременецьке молоко”, ПП “Чортківсир”, інших.

Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Хома розповів про слабку генетичну базу тваринництва області, про вплив цієї генетичної бази на продуктивність молочного стада, про досвід у цьому плані окремих господарств Тернопілля. Він також розказав про державні дотації та пільгові кредити для сільськогосподарських виробників тваринницької ггалузі.

Підбиваючи підсумки наради, перший заступник голови облдержадміністрації загострив увагу на роботі контролюючих служб, від яких у великій мірі залежить якість молочної продукції. Він закликав їх працювати не лише заради покарання порушників, а більше для допомоги та виправлення недоліків.

Василь Коломийчук запропонував після нового року провести подібні розширені наради у кожному районі нашої області, запросити на них і виробників, і заготовачів, і переробників молока, голів сільських рад і виробити спільну стратегію для покращення роботи.

– Нам необхідно зробити конкретні кроки, серйозні потуги, – сказав на завершення Василь Коломийчук, – аби забезпечити населення високоякісною молочною продукцією.

Коментарі вимкнені.