За тернопільськими водіями простежать камери

З “розумними” камерами автоінспекції тернопільським водіям таки доведеться „познайомитися”.

Чутки серед водіїв про пристрої, які автоматично “полюватимуть” за порушниками, частково підтвердилися. Щоправда, з’являться вони не на вулицях міста, а на виїздах із нього. Хоча і міські шляхи – у планах правоохоронців, пише газета “20 хвилин”.

Про стаціонарні камери, які автоінспекція встановить у Тернополі, водії говорять уже декілька місяців. Дехто у своїх припущеннях навіть дійшов висновків, що спеціальні пристрої уже підпільно стежать за тернопільськими водіями.

На одному з форумів читав, що це – іноземні камери, які визначатимуть, чи не порушує автомобіль правил, – каже місцевий водій Володимир. – Тобто стежитимуть, чи правильна дистанція, чи усі сигнали працюють, чи швидкість не перевищують. Навіть перевірятимуть за номером авто, чи усі документи на нього є. Це ж, по суті, буде тотальним стеженням. Якщо такі камери уже є, а водії не знають, де саме, то навіть за найменше порушення будуть штрафувати. Хоча, наскільки я знаю, у нас не можна надсилати “листів щастя” (повідомлень поштою про правопорушення, якщо протокол за цим фактом не склали на місці — прим. ред).

Принцип роботи камер тернопільські водії уявляють правильно, а ось із місцями — не вгадали. Наразі у Тернополі немає жодної такої камери. Хоча можливість виділити на їх придбання кошти влада розглядає.

– Зараз у Підволочиському районі створюють, а на виїздах з Тернополя у Зборівському та Чортківському напрямках оновлюють стаціонарні пункти ДАІ, – пояснює старший інспектор обласної автоінспекції Микола Лецкалюк. – На них і встановлять спеціальні камери, які стежитимуть за дорожнім рухом. Спеціальні комп’ютерні програми дозволять пристроям розпізнавати номери автомобілів. Якщо повз таку камеру проїде вкрадений автомобіль, вона зафіксує номер, а програма перевірить його у базі і повідомить про злочинця.

Поки що камери лише визначатимуть вкрадені чи інші проблемні автомобілі. Проте коли приймуть зміни до законодавства, які зараз готують, і порушення можна буде фіксувати дистанційно — водіям доведеться відповідати і за порушення правил, які зафіксувала камера.

Думаю, до кінця року нові та оновлені пункти працюватимуть. Так само як і камери. Наразі їх три, але у перспективі буде більше, – продовжує пан Лецкалюк. – Можливо, з’являться вони і на вулицях міста. У світі така практика уже є давно. І це позитивно впливає на дотримання правил водіями. Порушники частіше несуть відповідальність, а як наслідок — меншає порушень правил, аварій та смертей. Та про масовість поки що говорити не доводиться, адже вартість таких систем стеження – сотні тисяч гривень.

Щодо оновлених стаціонарних пунктів роботи автоінспекторів на виїздах із міста, то пан Лецкалюк повідомив, що їх встановлюватимуть до “Євро-2012”. І діятимуть вони не лише для контролю за рухом на шляхах, а й для допомоги іноземцям та людям з інших регіонів. Тобто там можна буде отримати і пораду, і довідкову інформацію, і навіть телефоном чи іншими послугами скористатися.

Коментарі вимкнені.