Заліщики проти цинкофілії місцевої влади

15 березня 2011 року в м.Заліщиках у районному будинку народної творчості відбулись громадські слухання з обоговорення містобудівного обгрунтування та визначення можливості будівництва цеху по випуску оцинкованого дроту (нанесення цинкового покриття на “чорний дріт”, який проходить хімічну обробку та горячу оцинковану). Вперше за всю історію міста міська влада наважилася вийти на відвертий діалог з громадою. На зістрічі з владою та замовником будівництва цеху МПП “Роммар” зал районного будинку народної творчості був заповний вщент. Видно, що тема хвилювала і громада бажала аби її голос почули ті, хто не чув раніше, хто відверто демонструє незалежність від громади і законів України. Адже при введені цеху в експлуатацію виробництво оцинкованого дроту здійснюватиметься з використанням високотоксичних речовин, зокрема: лугу у ванні обезжирювання (клас небезпеки II),соляної кислоти у кислотній ванні (клас небезпеки II), розплавлений цинк (клас небезпеки теж 2). Все це може позначитися на екологічній ситуації в місті і найважливіше на здоров’ї жителів міста. Тож чи бути цеху на території Заліщицької міської ради вирішували цього дня не одну годину.

Спочатку представники дозвільних офісів, які погодили містобудівне обгрунтування розповіли присутнім про безпечність, високоефективність та економічну доцільність. Однак це зовсім не тішило та не вселяло жодної надії обуреним жителям нещасного регіону. Обурення заліщан абсолютно зрозуміле, оскільки місто Заліщики віднесено до четвертої категорії Чорнобильської зони займає перше місце в області по онкозахворюванях . А тут ще цинк при вдихані парів якого відбувається тяжке ураження підшлункової залози, затруднюється ріст, порушується мініралізація кісток, зниження сухожильних рефлексів. Подумалось, чи думав про дітей та онуків заліщан той хто замовляв і той хто погоджував таке будівництво. Крім того дане містобівне обгрунтування виготовлене з грубим порушенням законодавства.

Промови рядових заліщан ветеранів праці, пенсіонерів, молоді свідчили про їхнє різко негатвне ствалення до майбутнього будівництва. У кожному виступі звучала тривога за майбутнє міста в екологічному сенсі, бо фактично люди не впенині в тому що для їхнього здоров”я це позитивна ознака. Прозвучав заклик одного з виступаючих і до більш рішучих актів протесту – перекриття автодороги та колії. На масові обурення громади виважено та спокійно реагував Заліщицький міський голова Володимир Бенев’ят, просив присутніх щоб не робили галасу, бути толерантними, оскільки при їх мотивованих відмовах та заперченнях, кожне зауваження не залишиться відкинуте, а навпаки обв”язково прийметься до уваги.

В процесі громадських слухань зясувалось кілька знакових фактів.

Факт перший. Зал був поділений на дві частини. Гасла, котрі люди завчасно приготували і поприносили із собою та тримали в руках красномовно свідчили, про прихильників будівництва такого цеху. Хто вони і за яких обставин були у залі здогадатися неважко. Іншу частину зали, а це переважаюча більшість складали ті хто у своїх висловлюваннях був незадоволений існуючим станом речей.

Факт другий. Бажання мешканців міста захистити своє право на безпечне життя і здоров”я зацікавило провідні ЗМІ: телеканал Інтер та СТБ. Правда приїзд їх представників був несподіванкою як для влади так і для замовника даного будівництва.

Факт третій. Хотіла громада почути відповіді на болючі питання і від перших осіб районної влади, але ні голова райдержадміністрації Ярослав Навольський, ні голова районної ради Іван Дрозд не побажали зустрітися з людьми.

Факт четвертий. Велику надію громадськість міста на своїх депутатів які в передвиборних програмах обіцяли захищати своїх виборців, але як видно не всіх міських депутатів хвилювала піднята проблематик. Із 32-х народних обранців на громадське слухання прийшло лише 16.

Факт пятий. Сподівались мешканці міста почути позицію щодо будівництва цех і від місцевих партійних організацій БЮТу, УНП, НРУ, Нашої України та не залишилась осторонь цієї проблеми лише міська партійна організація ВО “Свобода” яка висловила рішучу позицію українців. Варто зазначити, що в присутніх зачитана заява уповноваженим представником фракції ВО «Свобода» в Заліщицькій міській раді Юрком Якимчуком, викликала інтерес та хвилю оплесків.

Факт шостий і останній. Сам замовник містобудівного обгрунтування на цих зборах так і не наважився виступити перед громадою.

Після достатнього обговорення шляхом голосування було створено погоджувальну комісію, яка має вирішити спірне питання в процесі громадських слухань. І тут знову подумалось: слухали – але чи почули ті хто замовляв і ті хто погоджував те містобудівне обгрунтування? Що ж час покаже…..

Михайло Львівський

-1 thoughts on “Заліщики проти цинкофілії місцевої влади

  • 19:40 | 17.03.2011 о 19:40
    Permalink

    Типова поведінка українського народу “самі нічого не робимо і другим не дамо”. Підняли протест хоча думаю якщо спитати будького з протистуючих то ніхто не дасть відповіді по технології виробництва і його маштабах тільки кричать як тупі барани “цинк, цинк”, в таких кількостях як його там будуть використовувати загрози ніякої для міста НЕМАЄ просто вдала пропоганда конкурентів і ефект толпи… нічого більше

  • 22:39 | 17.03.2011 о 22:39
    Permalink

    Taric , якби ти жив в Заліщиках, то знав, що половина Заліщик і так вкрита цехами пана навольського, але він настілький жадний і тупий, що хочу поутруювати всіх людей, які і так половину життя раять на його заводах. Він не платить податків, всі ті хто підписував дозволи на цей завод ПІДКУПЛЕНІ так, що сидять тихо як миші іноса не висувають)))

  • 16:52 | 18.03.2011 о 16:52
    Permalink

    ржу не могу)))))
    ти неадекват, вбийся головою об стєнку)

  • 20:42 | 18.03.2011 о 20:42
    Permalink

    Зразу видно що “Есель” не один із нас, тих хто дійсно рахуються Заліщанами. По твоїй розмові видно, що ти ніразу не шукав роботи в нашому місті, і не маєш близького поннятя про умови роботи на заводах родини Навольських. Я, як один із працівників фірми “ТІМІРТАН”, щиро вдячний своїм деректорам за все що вони для мене зробили. До мене ще ні один із моїх попередніх началників не ставились так, як рівнoму собі. Вони одні в нашому місті хто годують своїх працівників, в них найвища зарплата із всіх підприємств нашого району, зарплату отримуємо стабільно і завжди в кінці кожного місяця, ніразу ще не чув щоб мої деректори відмовили комусь в допомозі, коли потрібно позичити гроші, вони завжди позичають і що саме головне БЕЗ ВІДСОТКІВ!!! На їхніх заводах завжди є чистота і порядок і це не тільки нам робочим видно, але всім хто коли небуть бачив їхні заводи. Я не знаю як в інших людей, але в мому словнику родина Навольських є справжніми господарями. Нарахунок скупості, незнаю як за часто “Есель” буває в верхній церкві, але ніколи в історії людства скупа людина не робила пожертви для свого міста і церкви. Отож, іконостас який пожертвував Навольський Іван Михайлович і його сімя для церкви і Бога твердить про їхне виховання, цінності в житті і їхну доброту.
    -P.S. Не дурний сказав: “говорити, не мішки носити”. Тому будьласка, на наступний раз перед тим як людей брудом обкривати, задумайтесь, і подякуйте за те що та людина для вас зробила. Завідувати людям які мають більше ніж ми нас нідочого доброго не приведе. І я вдячний Богу за те що в нашому місті є такі люди, і нехай їм Бог помагає будувати більше таких заводів.

  • 00:28 | 22.03.2011 о 00:28
    Permalink

    А я як співробітник Ярослава Навольського (він ж в нас голова РДА), знаю його не гірше, і тому мене дивує така оцінка Навольського Ярослава. Він, м”яко кажучи, посаду таку високу зайняв не тільки не справедливо, а й собі на шкоду. Неодноразово ганьбився при виступах, наданні йому слова, видаючи свій низький рівень рівень інтелекту…Про братів чув, що самозакохані, крім Степана, кажуть, що він хороша людина. А щодо містобудівного обґрунтування, коли голова РДА викликав декого до себе в кабінет, хіба можна було відмовити ? Причому не простий голова, а той, якого не зміг зняти з займаної посади з суттєвих причин екс-губернатор Михайло Цимблюк і діючий, всі знають , з Славком “на ножах”, а поки-що нічого не міг зробити! Вірю, здоровий глузд переможе і в Заліщиках не буде ніякого «цинкового заводу».

  • 08:00 | 22.03.2011 о 08:00
    Permalink

    Давайте будемо розкладати всі крапки над “і”, а не тільки ті що вам “шахраям” потрібні. Всі в місті прикрасно знають про ситуацію що склалас літом 2010 року. Коли Навольського намагались скинути з посади заставляючи підписати заяву про звільненя. Про те що наперед було сплановано що Барчук (“месний крімінал”) і його команда шахраїв і брихунів (Дрозд, Беневяд …) займуть посаду Навольського. Всі прекрасно памятають що Барчук зробив з багатьма заводами в нашому районі, яким чином він їх приватизовував, опустошував, і на цьому заробляв сумашетші гроші. Чи це той господарь що потрібен нашим Заліщикам? Те саме стосується Дрозда і Беневята. Що вони зробили кращого для нашого міста порівняно з братами Навольських? Хто сплачує більше податків? Хто платить більші зарплати? Хто з повагою ставиться до своїх робочих? Хто з них створює прекрасні робочі умови?….. мені соромно за тих хто так “обсерає” (вибачте за слово) родину Навольських. Я ще ніколи не бачив таких працьовитих i розумних людей як братів Навольських. В кожен із своїх заводів, вони вкладають свою душу. І не дарма вони їм приносять такі прибутки, тому що кожен хто так важко працює повинен мати винагороду за свою працю. А завідувати їм кожен може, але чому ніхто не хоче робити теж саме що вони? Чому не будують нові заводи? А навпаки їх руйнують? Ми повині бути вдячні Богу за те що в нашому місті є такі господарі, без них 500 сімей не мали б за що прожити в теперішній економіці. Багато хто б вийхав закордон на заробідки, і повірте мені, це губить сімї, людську моральність, і людське життя. Ті що кажуть що нашому місту не потрібні робочі містя – займають високі посадові крісла в нашій владі, а нас остальних Заліщан годують завтраками про те що “зробіть от це (НІ Навольським), і все буде добре”. Ми повині зрозуміти що нас намагаються безкоштовно використати на свою користь, посваривши нас з Навольськими. Вони (команда шахраїв) хочуть любою ціною прийти до влади щоб ще більше нас обкрасти. А цинковий цех послужив прекрасною причиною щоб зновуж таки “обісрати” Навольських і возвелишити себе, що ніби то вони є за народом. Давайте не будемо ставитись як “стадо баранів”, і не будемо копати самі собі яму помагаюче їм прийти до влади . Нам потрібно нормально (без політичних цирків) поговорити з Навольськими і прийти до спільного рішення, вони ж також є заліщанами. А всі ті що їх “обсирають”, майте сміливість сказати нам як вас звати і що ВИ зробили для нашого міста.

  • 04:36 | 23.03.2011 о 04:36
    Permalink

    Зновуж таки, багато говорити що іньші роблять не правільно всі можуть, тимбільше що чомусь людям приносить задоволеня обкидати брудом іньших людей. Давайте нарешті почнемо говорити конкретно, фактами. Хто в нашому місті є кращий? Хто повинен очолювати нашу громаду? Хто може призвести наше місто до процвітання? Перестаньмо говорити про негатив тому що в житті його ітак вистачає. В кожній проблемі є артильнатива, і нам (Заліщанам) потрібно її знайти. Повірте що ні Беневят, а ні Дрозд, а ні Барчук нам її не знайдуть тому що в них є свої плани і своя ціть (обікрасти все що ще лишилось). Відбовідь на питання “Чому я підтримую Навольських” є проста: я їм довіряю і їх поважаю. Вони ще ні разу не знищили те що було збудоване нашими предками, а навпаки відбудовують те що було в руїнах. Вони є ті хто завозять обладненя (станки) в наше місто а не навпаки розкрадають і розпродують як колишня наша влада. Кричати і завідувати їм за те що вони є працьовиті і дбайливі мені совість не позволить, а це є єдине що залишилось в Українців. Нарахунок податків і пенсійного фонду – я думав що це є обовязок тих служб які за це відповідають, а просто обвинувачувати людей в тому до чого ми не маємо ніякого доступу – є не по людськи. Якщо я помиляюсь, і ви справді маєте до цього доступ, то опоблікуйте хто з наших підприємців скільки сплачують – а ми тоді оцінемо хто є кращий. Якщо хтось має якусь пропозицію як покращити ситуацію в нашому місті то пишіть, і давайте всі разом будемо старатися її вирішити. Нам ніхто не поможе, нам потрібно мати свою думку і не звиртати увагу на політичні цирки.

  • 05:12 | 23.03.2011 о 05:12
    Permalink

    “за справедливість” правільно підмітив що перший заступник голови РДА проголосував протів цинкового “цеха” і це знову ж підкреслює демократичність дій родини Навольських. Що нікого не змушують нічого робити, що кожен має право заступатись за те що вважає за правельне – і це вже багато чого вартує. Повірте мені що під Барчуком буде все по інакшому. Люди навіть просто заговорити про його вчинки бояться, не говорячи вже про висловлення своєї думки. Чомусь люди цінують те що мали тільки тоді коли його втрачають. Давайте не будемо мудрими назад (коли все відбудеться) а навпаки будемо мудрими на перед, аналізуючи все що відбуваєтся і приймати правельні рішення.

Коментарі вимкнені.