Тернополянки для бійців АТО готують “Сухий борщик”

По п’ятдесят грам дрібно натертого й висушеного буряка та моркви, шістдесят грам цибулі, 25 – солодкого перцю, 150 грам капусти, 15 часнику, а також лавровий листок, зелень, сіль, спеції томатна паста та любов, приправлена душевним теплом – усе це продуктовий набір під назвою «Сухий борщик».

Його готують тернополянки із «Жіночого батальйону». Ідею формувати домашні смаколики та передавати їх на схід бійцям, які перебувають в зоні проведення антитерористичної операції, Вікторія Лень запозичила у дівчат з Дніпропетровська.

Тато Вікторії – заступник начальника обласного управління Державтоінспекції. Він також перебуває на сході.

– Капусту треба сікти, – розповідає Вікторія, учасниця “Жіночого батальйону”, – перчик різати по сантиметру діаметром, зелень сушимо. Як цибульку півкільцями ріжемо, плачемо усі. Є дівчатка, які не мають сушарок. То вони ріжуть, а ми забираємо і сушимо.

Сьогодні до жіночого батальйону входить близько десяти представниць віком від 19 до 50 років, хоча охочих із кожним днем більшає. Люди телефонують і пропонують свою допомогу.

– Дзвонять і питають. Он, дівчинка з Кобиловолоків дзвонить і каже: «У мене є вакуум – можна я передам, щоб чимось допомогти?». Дівчата з Бережан дзвонять і кажуть: «Ми сушимо буряк, бачили в газеті». Інша дівчинка каже, що сушить моркву. Кожен індивідуально підходить до цього питання

Вікторія каже, що спочатку вони розпочинали все робити тихенько та без зайвого розголосу, бо не були впевнені, що у них щось вийде. Але коли задум став реальністю – дівчата розпочали шукати однодумців. Допомагають їм з овочами волонтери гуртовні Галант. Проте, дівчатам не вистачає сушок та немає комбайну для нарізки.

Один кілограмовий пакуночок висушених овочів готується майже цілий день – все залежить від розмірів та потужностей сушок.

У Вікторії маленький син, тому вона займається приготуванням, коли він спить. Буває, що малеча порається на кухні разом з нею. Підтримав Вікторію і її чоловік Володимир.

– Потрібно підтримати таку ініціативу , – каже він. – Тим більше, що тесть поїхав в АТО і розповідає, як живуть там наші солдати. Тому нам треба допомогти та організувати все самим та по максимуму.

Володимир допомагає дружині не лише формувати пакуночки, але й тре вручну та нарізає овочі. Найважче дається, каже чоловік, це шинкування цибулі.

Найбільше бажання Вікторії – це щоб її борщик скуштував тато. Він зараз зі своїми бійцями перебуває в зоні АТО.

Випікають дівчата хлопцям на схід і патріотичне печиво, до складу якого входить п’ять приправ: мускатний горіх, перець, кориця, коріандр та імбир з медом. Зібрали в АТО калину та обліпиху.

Бажаючі допомагати можуть приносити складники “сухого борщика” на складГаланту, а вже звідти дівчата усе забиратимуть та готуватимуть до відправки.

Контактний телефон Вікторії Лень – 067 344 44 40.

Comments are closed.