Міські площі дуже важливі для ментального здоров’я міста і всіх, хто у ньому, – Володимир Гевко

Міські площі дуже важливі для ментального здоров’я міста і всіх, хто у ньому. Порожнечі серед нагромаджень архітектури і решти не дуже архітекрутних коробок мають набагато більше сенсів і змістів, аніж може здаватись на перший погляд. Площі у місті мають ту ж функцію, як спеціальні проміжки між дошками дерев’яної підлоги – вона дихає, розширюється і зсихається. Площі дозволяють місту не скрипіти і не коробитись, а людям – вибігати на них, коли стає вже зовсім нестерпно від тиску стін.

Тернополю дуже повезло мати став майже в центрі міста. Ніколи не набридає щоразу виходити до краю сходів коло готелю, звідки відкривається шикарнючий вид на….ніщо. Таку приємну очам порожнечу, від якої погляд зривається з міста і одурілий летить, висолопивши язика, як собака, якого протримали усі вихідні в тісній квартирі і спустили з повідка. Що нас найбільше заворожує у широтах морів і океанів – те, що там навіть не пахне людиною і її похідним.

Я мрію, щоб в Терно була площа розміром кілометр на кілометр, абсолютно порожня, щоб люди могли виходити на неї і губитись, почуватись нікчемними комашками і підліковувати свої роздуті еґа.

Бо порожнеча теж має сенси.

Володимир Гевко, м. Тернопіль

Коментарі вимкнені.