День голодомору і весілля у Тернополі

смерть ТернопільХоча 26 листопада й був день трауру за загиблими під час голодомору, не всі пройнялися духом скорботи. У Тернополі та в інших містах у цей день чимало пар відсвяткували торжество весілля. Попри те, що у багатьох вікнах ввечері  миготіли свічки пам’яті,  у противагу їм з усіх кутків міста лунали гучні феєрверки.

Чимало тернополян обурювалися, мовляв, «що ж ми за українці такі, якщо не можемо пом’янути з гідністю загиблих у такий жахливий спосіб! »,  «Як можна розважатися у день трауру?» і т. д.

Однак можна цілком зрозуміти пари, які ставали на рушничок щастя, адже рішення  одружитися вони прийняли задовго до цієї дати, і вочевидь не розмірковували над тим, що на цей день може припасти вшановування жертв голодомору.  Крім того, згідно Указу президента України від 26 листопада 1998 року остання субота листопада оголошувалась Днем пам’яті жертв голодомору, тобто ця дата є змінною. Мабуть, якби дата була стабільною, про неї пам’ятали б, і ніхто б не зважився відзначати у цей день торжество.

Здебільшого люди, плануючи весілля, переймаються тим, щоб встигнути відгуляти до початку  посту, який, власне,  розпочався вчора. Тобто у суботу посту ще не було . На цю дату у багатьох людей можуть припадати і певні особисті свята, приміром, день народження. Звісно ж, можна і перенести, однак якщо про траур не подумали заздалегідь, то це проблематично, адже заброньовані ресторани, запрошені люди, замовлені фотографи, оператори, музиканти… То ж попри все, всі негативні емоції, які супроводжували молодят з боку тих, хто осуджував їхнє свято, побажаємо їм любові і довгих років спільного щасливого життя.

Зрештою, значно важливіше згадки про голодомор тримати у серці постійно, а не один раз на рік поставити свічку на підвіконник і відчути себе при цьому істинним патріотом.

Олена Веселка

Коментарі вимкнені.