Депутатів «прив’яжуть» до округів. А виборців – до гречки?

Поки українська опозиція думає, об’єднуватися їй чи ні, і якщо так, то хто має стати головним, українська влада думає про вибори – парламентські 2012 року.

Під час своєї «Розмови з країною» президент Віктор Янукович заявив, що запровадження свого часу пропорційної системи виборів (за партійними списками) було «великою помилкою». От і маємо, мовляв, у Верховній Раді ганебну ситуацію, коли депутати голосують один за одного. «Поки ми їх не «прив’яжемо» до округів, ця ситуація буде в парламенті», – вважає Янукович. За його словами, депутати, обрані за пропорційною системою, «втратили мотивацію бувати в регіонах і працювати на людей». А тому систему треба міняти: Янукович обіцяє не підписати виборчого закону, в якому не буде передбачено введення змішаної або повністю мажоритарної системи виборів. «50 % мажоритарників, 50 % – за пропорційними списками. Але якщо буде відпрацьована пропозиція повністю мажоритарної системи, я також не буду заперечувати. Якщо буде досягнуто консенсус у робочій групі і в парламенті».

Робота депутатів у регіонах – це дуже важливо. Але коли Партія регіонів демонструвала найкращі результати на парламентських виборах за пропорційною системою, її лідерів якось не дуже турбувало, «прив’язані» депутати до регіонів чи ні. І наскільки часто ці депутати там з’являються… Сьогодні – зовсім інша справа. За даними соціологів з «Українського демократичного кола», Центру Разумкова, Київського міжнародного інституту соціології та Інституту Горшеніна, рейтинг Партії регіонів знизився до приблизно 20 % (КМІС дає навіть менше 17 %). Порівняно з осінню, рейтинг ПР упав удвічі, причому найбільших втрат, кажуть соціологи, рейтинг владної політичної сили зазнав там, де вона завжди мала найбільшу популярність, – на сході України. Вдвічі менше людей, ніж восени, підрахували соціологи, готові голосувати сьогодні й за «Сильну Україну» віце-прем’єра Сергія Тігіпка… І така картина вже сьогодні, коли, до прикладу, непопулярна в народі пенсійна реформа лише задекларована. А що ж буде, коли влада почне цю реформу реалізовувати? Рейтинги ПР та її союзників аж ніяк не зростатимуть…

Ось тут і стане владі у пригоді «мажоритарка». Український досвід, у тому числі й останніх місцевих виборів, переконливо свідчить: на мажоритарному окрузі провладні кандидати мають певні шанси на перемогу навіть у тих регіонах, де провладні політичні сили зовсім не популярні. Особливо якщо вчасно роздати виборцям гречку, і якщо опозиційних кандидатів на цьому окрузі буде кілька… З підтримкою закону про «мажоритарку» в парламенті проблем не буде. «Я відразу можу прогнозувати 240 голосів», – повідомив спікер Верховної Ради Володимир Литвин. Чи це буде 50 на 50, чи повністю мажоритарна система, у владі визначаться ближче до виборів. Очевидно, все залежатиме від того, які суспільні настрої зафіксують українські соціологи. Тобто від того, наскільки ще впаде рейтинг Партії регіонів, і від того, чи перейдуть голоси розчарованих виборців до конкретних опозиційних сил. Бо наразі, кажуть ті ж соціологи, найбільше голосів розчарованих у ПР збирає не опозиція, а відомий кандидат «проти всіх».

Аскольд ЄРЬОМІН, Високий Замок

Коментарі вимкнені.