Китайської гречки вистачить по 250 грам на українця

Першу партію китайської гречки привезуть до України 20-22 березня. Про це повідомив перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. За словами експертів, імпорт забезпечить кожного українця лише 250 грамами гречки.

В роздрібі гречка буде продаватися по 14 грн. / кг, заявив Клюєв. За його словами, підписано контракт на поставку 20 тис. т.

Китайська гречка відрізняється від нашої – вона дрібніша і трохи інша на смак, пише газета “Сегодня”.

Віце-прем’єр зазначив, що немає проблем і з борошном – 400 т зерна з держзапасів вже віддали на борошномельні підприємства, а всього в аграрному фонді і держрезерві його 1 млн т. Це не дозволить приватним зернотрейдерам занадто задирати ціни.

Щодо гречки, на думку начальника аналітичної служби “АПК-Інформ” Родіона Рибчинського, постачання 20 тис. т сирої гречки дасть на виході не більше 11 тис. т крупи, або по 250 г на українця, що проблему не вирішить.

“Якщо Кабмін хоче покарати спекулянтів, у нього це вийде, але малозабезпечені все одно не куплять цю гречку і по 14 грн. А на наступний рік гречки буде багато і вона буде дешевою, адже у селян з’явиться стимул засівати поля гречкою”, – відзначив Рибчинський.

У той же час Аналітик консалтингової компанії “ААА” Марія Колесник, навпаки, вважає, що після завезення імпорту українські оптовики теж скинуть ціну до 14 грн.

Наразі українські торговці згадали радянський спосіб торгівлі – з “навантаженням”: так, наприклад, у магазині “Метро” на Позняках продають набори по 29 грн.: кіло гречки і 400 г макаронів (просто гречку купити не можна) . В управлінні у справах захисту прав споживачів кажуть: такий “сервіс” незаконний, тому що порушує права на вільний вибір товару.

Як відомо, через неврожай гречки оптовики відмовляються продавати її дешевше 11-12 грн. за кг, як вимагає уряд (тобто в роздрібі вона йде по 14 грн. і вище).

Нагадаємо, днями голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін передав Києву 300 тон гречки, заявивши, що Харківщині гречки вистачає до наступного врожаю.

Коментарі вимкнені.