Іноземці вказали дві «больові точки» Тернопільщини: дороги і відсутність фахово підготовлених проектів

У межах VI Міжнародного інвестиційного форуму, що відбувався у Тернополі 28-29 квітня, аналізуючи проекти, іноземці вказали дві «больові точки» Тернопільщини: дороги і відсутність фахово підготовлених проектів, – пише zaxid.net

«Якщо ви хочете, щоб область розвивалась економічно, вам треба розробити багато економічних проектів, але передусім вам треба зробити дороги, – зазначив радник посольства Словацької Республіки Йозеф Калман. – У Словаччину, де є хороші дороги, приходять хороші інвестиції, там будуються великі підприємства, люди знаходять роботу. На жаль, у Словаччині також є регіони з поганими дорогами, і туди ніхто не йде», цитує радника «Номер один».

Свого незадоволення не приховував і представник Торгової палати України Валерій Балясний. «Ваші підприємці не вміють презентувати своїх проектів, – наголосив він. – Вони не розуміють завдання й інтересів іноземних інвесторів, вони залазять у наукові хащі, які цікавлять лише професіоналів. Інвестору потрібно знати зміст проекту, скільки він коштує, чи є сертифікація, які гарантії і за скільки часу окупиться, який ринок збуту», зазначив представник бізнесу.

Серед інших важливим проблем – нестійкий політичний клімат країни і регіону зокрема.

«За рік змінилося три губернатори. Скажіть, хто буде вкладати гроші, коли відомо, що через декілька місяців у вас може бути інший губернатор. Перш за все гроші люблять спокій і тишу. От навіть початок форуму. Я всіх просив: виступайте російською або з перекладачем, бо іноземці не розуміють української мови. Ні, голова обласної ради говорив українською без перекладача, мер Тернополя – українською, але з перекладачем, губернатор – російською. Таке враження, що три гілки влади між собою не можуть домовитись або права рука не знає, що робить ліва», наголосив Балясний.

«Бізнесмен зі Словаччини двічі перебортовував колеса, поки доїхав до Тернополя. Приїхав – жахливо лаявся. Яких можна чекати інвесторів, коли неможливо до вас доїхати», – додав він.

Нагадаємо, VI Міжнародний інвестиційний форум 28-29 квітня відбувся у Тернопільському національному економічному університеті. Його учасниками були представники бізнесових структур та офіційні делегації з 21 країни світу.

Коментарі вимкнені.