Скільки коштує померти у Тернополі?

З кожним роком помирати стає все дорожче. За скромними підрахунками журналістів «Номер один», похорон у Тернополі обійдеться як мінімум 6 тис. грн. Хоча в тяжку хвилину люди не особливо задумуються над економією грошей, однак дорога похоронна атрибутика серед тернополян попитом не користується.

 

Тернополяни віддають перевагу дешевим домовинам

 

У цьому світі немає нічого безкоштовного. Не є винятком проводи у потойбіччя. Хоча на той світ людина з собою не бере нічого, тим не менше, помирати сьогодні не дешево. Ритуальні послуги в Тернополі надає комунальне підприємство «Ритуальна служба». За підрахунками журналістів «Номер один», найскромніший похорон без поминального обіду сьогодні обійдеться у кілька тисяч гривень. І так, розпочнемо підрахунки.

 

Найпростіша домовина коштує близько 500 гривень. Ціна труни залежить від матеріалу, з якого вона виготовлена, оздоблення, декору, лаку, різноманітних гачків тощо. Найдорожчими є домовини з дуба чи сосни. Їхня вартість становить близько 6-8 тис. грн., розповідає начальник СКП «Ритуальна служба» Сергій Тлумацький.

 

Проте підвищеного попиту на «елітні» труни у Тернополі не спостерігається. За словами Сергія Михайловича, в основному ж замовляють домовини вартістю до тисячі гривень. Адже жодні характеристики при похованні не мають значення, як правило, висока вартість ритуальної атрибутики – це бажання востаннє віддати шану рідній людині. До того ж, вага домовини з дорого матеріалу у кілька разів більша, аніж, скажімо, з вишні. Тому на відміну від інших трун, які пристосовані, щоб їх несли четверо осіб, вона розрахована на силу шести осіб.

 

Бальзамування тіла небіжчика коштує близько 800 грн. Однак це, як і розтин, компетенція іншої служби. Ціни на поховальні вінки коливаються від 50 до 450 гривень. Для молодих людей зазвичай купують вінки з великими яскравими квітами, для старших обирають коричневі, сині та фіолетові кольори. Одразу після похорону на гріб, як правило, ставлять дерев’яний хрест – 150 грн. та табличку – від 30 грн. За словами працівників магазину ритуальної атрибутики, дерев’яний хрест з дуба може прослужити більше шести років. Його вартість – близько 230 грн. Також довговічним є металевий хрест – він коштує понад 460 грн. У «Ритуальній службі» за окрему плату можна замовити оркестр. Власних музикантів у підприємства немає, однак воно співпрацює з музичним та військовим училищем, колектив якого не цурається такої роботи.

 

Що ж стосується послуг священика, то кожна церква встановлює свої правила. Взагалі-то послуги священика безкоштовні. Прайс-листів немає. Та зазвичай робота панотця віддячується пожертвою для церкви. Сьогодні відспівати покійника коштує від 200 грн. і більше. Пам’ятати треба і про маленькі затрати – калачі, рушники, свічки. Доплюсовуємо нове вбрання та взуття (мінімум 1000 грн.) та поминальний обід зі скромним розрахунком 120 грн. на людину.

 

Померти влітку дешевше, ніж зимою

 

«Ритуальна служба» є монополістом у місті із копання могил, а це, як виявилося, задоволення не з дешевих.

 

– Механізоване копання звичайної могили коштує 194 гривні, ручне – 298. Останнє, як правило, застосовують, коли до могили важко під’їхати спецтехніці або коли проводять підзахоронення, – каже Сергія Тлумацький.

 

Ще один нюанс: виявляється, померти влітку дешевше, ніж зимою. Бо копання промерзлого ґрунту теж має свою ціну. Якщо Ви вирішите відспівати небіжчика у Будинку панахиди, то вам також потрібно звертатися у «Ритуальну службу». Такою послугою, як правило, користуються родичі публічних людей, коли до тіла покійного приходить багато знайомих або коли у родичів маленькі квартири чи у домі є маленькі діти, для яких похорон може стати психологічною травмою. – Трапляється, родичі цікавляться послугами виносу покійного з квартири, – розповідає економіст підприємства Юрій Тіцький. – Однак через її непопулярність «Ритуальна служба» відмовилась від неї ще кілька років тому. Тоді винесення труни з помешкання, що знаходиться нижче 6 поверху, коштувало 250 грн. З кожним поверхом вартість послуги зростала.

 

Останнім у вшануванні покійного та облаштуванні його могили є встановлення надгробка. Найпопулярнішими є пам’ятники з граніту та мармурової крихти. Найдорожчим та найдовговічнішим є гранітний надгробок, який вартує понад 2 тис. доларів. На нього не впливають погодні умови, але коштує він від тисячі доларів залежно від складності роботи. Найпростіший надгробок, вилитий з мармурової крихти, коштує близько 4 тис. гривень, він не такий міцний, як гранітний, але досить привабливий. Такі пам’ятники можуть служити дуже довго.

 

Щодня КП «Ритуальна служба» супроводжує поховання близько п’яти покійників.

 

– На кладовищі в селі Підгороднє поховання уже не проводять, – пояснює Сергій Михайлович. – Це можна зробити тільки на Микулинецькому кладовищі, хоча тут ситуація не краща. Небіжчиків ховають на резервних місцях. На найближчій сесії міської ради депутати повинні розглянути питання щодо виділення додаткових 1,5 га землі під поховання. Таким чином проблему на найближчі 1,5 року буде вирішено. Щодо подальшої перспективи, то зараз ведуться переговори з Міністерством освіти та науки про передачу ТНЕУ понад 50 га землі для облаштування нового кладовища. На даний час на Микулинецькому кладовищі проводять захоронення, якщо колись тернополяни залишали для себе місце біля рідних. Зараз же зарезервувати клаптик землі під поховання не можливо. Втім, якщо для людини це так принципово «Ритуальна служба» може запропонувати двоярусне поховання. Тоді першу домовину закопують на значно більшій глибині.

 

За місця на кладовищі платити не треба

 

Не перший рік у Тернополі ведеться мова, що за гроші покійника можуть поховати навіть на закритому кладовищі. Щодо Микулинецького цвинтаря та цвинтаря у Підгородньому, то називають суми за місце близько $500-1000, залежно від розташування гробу. Однак Сергій Тлумацький таку інформацію заперечує. «Якби ми брали з людей гроші за місце на кладовищі, у Тернополі був би переполох. У нас маленьке місто, всі один одного знають, тому така інформація була б відома кожному. Тернополяни не настільки багаті люди, щоб сплачувати такі суми. Все це тільки чутки».

 

Нині у великих містах України, як і за кордоном, дедалі популярнішою стає кремація. У Києві така процедура коштує близько 220 гривень. У Тернополі такої послуги немає, втім як і попиту на неї. Про кремацію запитують одиниці. Як правило, крематорії розташовані у містах-мільйонниках, де є проблеми з похованням. У нас питання стоїть не настільки гостро. До того жцерква не схвалює такого способу поховання, а будівництво крематорію коштує як мінімум 1 млн. доларів. «Поховання людей без визначеного місця проживання оплачує міський бюджет. Після висновку медичної експертизи покійника передають у ритуальну службу, яка займається організацією процесії. За найскромнішими розцінками відспівати покійника, за якого немає кому подбати, коштує міському бюджету мінімум 400 грн.», – каже директор підприємства.

 

Гадаю, у Тернополі знайдеться небагато родин, у яких є «на чорний» день кілька тисяч гривень. Молоді люди про смерть не задумують, а старшим то й відкладати ні з чого. Зазвичай останні відводять у шафі полицю з необхідним для поховання одягом, туфлями, рушниками, покривалам тощо. А поміж ними у конверті – кілька тисяч гривень. А у тих, хто не встиг підготуватися, одна надія на люблячих родичів, які не дадуть піти з цього світу аби як.

 

Зоряна Гарасимів

 

ЦИФРА

 

У 2010 році в Тернополі померло 1755 чоловік, що у порівнянні з 2009 роком більше на 3,4%. Найчастіше помирали від захворювань системи кровообігу (58,8%), новоутворень (20,3%) та нещасних випадків (5,9%).

 

За даними Головного управління статистики у Тернопільській області

 

 

 

Вартість ритуальних послуг

 

4-6 тисяч гривень – загальна вартість похорону

 

1200-8000 гривень – труна

 

45-330 гривень – поховальні вінки (на ринку до 600-800 грн.)

 

194-298 гривень – викопати могилу

 

300 гривень – дубовий хрест

 

200 гривень – послуги священика

 

3,5 тисячі гривень – поминальний обід на 30 чоловік

 

4000 гривень – надгробок з мармурової крихти

 

2000 доларів – пам’ятник з граніту

 

Послуга автокатафалка

 

ПАЗ-32053-80 – 245 грн.

 

ПАЗ-32053-80 для перевезення людей – 425 грн.

 

“Мерседес Бенц” – 140 грн.

 

“Мерседес Спринтер” – 153 грн.

 

Газета “Номер один”

Коментарі вимкнені.