На сесії Львівської міської ради – «голубий» скандал

У той час як під стінами Львівської міської ради вирував мітинг підприємців, які вимагали вирішити болюче питання підвищення оренди на землю чи підвищення тарифів для населення на житлово-комунальні послуги, міські обранці вирішували питання… гомосексуалізму. Під час “розминки” депутати висловили своє “фе” лесбіянкам і гомосексуалістам.

«Янукович зі самого дитинства проти гомосексуалістів»

Напередодні Міжнародного дня сміху депутати влаштували справжнє шоу в сесійній залі. Представники фракції РХП зачитали заяву до президента України Віктора Януковича щодо засудження ратифікації Україною Європейської конвенції, яка дозволяє одностатевим парам всиновлювати дітей. Фракція РХП закликала своїх колег-депутатів та главу держави виступити проти нетрадиційної сексуальної орієнтації, адже це загроза для сім’ї. “Просимо Вас, пане президенте, припинити спроби моральної деградації суспільства”, – сказав депутат від РХП Остап Маланюк.

У цей час до сесійної зали зайшли двоє молодих громадських активістів, одягнених у білі футболки з написом “Гомосексуалізм — геноцид народу”. Вони тримали в руках голубі та білі кульки у вигляді сердець (кольори Партії регіонів?). Це не сподобалося працівникам секретаріату ради, вони намагались виштовхнути активістів із залу. Почалася сварка. Активісти пояснювали, що це важлива суспільна проблема, а працівники ратуші намагаються закрити на це очі… Депутати почали закидати меру Львова Андрію Садовому, мовляв, у місті немає інших проблем, крім лесбіянок та гомосексуалістів.

У дискусію вступив депутат від фракції Партії регіонів Андрій Мочарський. «Чому РХП звертається до президента, якщо він ніколи не підтримував гомосексуалістів? – сказав А. Мочарський. – Замість того, щоб думати про місцеві проблеми, вони звертаються до президента. Невже вони не знають, що Янукович з самого дитинства проти гомосексуалістів?». «Нехай депутати спершу самі розберуться зі своїми гомосексуалістами», – сказав Андрій Мочарський кореспонденту «ВЗ». Проте депутати ухвалили звернення до президента.

Частково прислухалися до підприємців

З самого ранку під стінами ратуші зібралося кілька сотень бізнесменів та громадських організацій, які виступали проти підвищення у шість-десять разів цін за оренду землі. Люди вийшли з плакатами «Зупинимо львівський землетрус», «Хто відповість за земельне свавілля?», «Знайте вагу, землеміри», вимагаючи скасувати нормативно-грошову оцінку землі та розробити нову з нижчими ставками оренди. Бізнесмени кажуть, якщо платитимуть за землю найбільше в Україні, то доведеться згортати бізнес, звільняти з роботи працівників і підвищувати розцінки на свої послуги. Конфліктне питання поставили на розгляд аж в кінці сесії… серед додаткових питань. Андрій Садовий наполіг: якщо нормативно-грошову оцінку розглядати на початку сесії, то не встигнуть проголосувати за інші господарські, майнові та земельні питання… Після довгих дебатів та довжелезної перерви депутати таки проголосували за перегляд нормативної оцінки землі. Бізнесмени отримали 60-відсоткову знижку на оренду землі. Щоправда, така пільга діятиме до часу затвердження нового документа. Нову нормативно-грошову оцінку землі обіцяють розробити через три місяці, винести на громадські слухання. До процесу обіцяють залучити і підприємців.

А ось львівській «Батьківщині» не пощастило. Напередодні сесії голова ЛОО партії «Батьківщина» Роман Ілик приніс секретарю Львівської міської ради Василю Павлюку підписи жителів Львова проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Дванадцять тисяч львів’ян висловилися проти цього. Тоді Василь Павлюк запевнив, що рішення щодо тарифів приймає виконком, а депутати можуть його скасувати. «Ми розуміємо, що ціни на комунальні тарифи мали б зростати, але насамперед треба було б підвищити заробітні плати, пенсії, стипендії до реального рівня інфляції, який сьогодні є в Україні», – заявив пан Ілик.

Однак питання тарифів до порядку денного так і не включили. Натомість фракція НРУ лише зачитала звернення до уряду щодо підвищення заробітних плат. Як пояснив «ВЗ» Роман Ілик, незрозуміло, чи питання не включили до порядку денного через бюрократичні процедури?

Марія ДЕРКАЧ,  Високий Замок

Коментарі вимкнені.