На Тернопіллі товариства „пов’язали” діяльність на 1,1 млн. гривень

Нещодавно податківцями Тернопільщини проведено перевірку товариства “П”, в результаті якої встановлено, що ТОВ “П” для здійснення своєї діяльності орендувало у ТОВ “Т” частину не житлових приміщень.

Як показала перевірка, ТОВ «П» та ТОВ „Т” є пов’язаними особами, оскільки єдиний засновник ТОВ «П» громадянка „Ч” виявилася членом сім’ї особи, яка здійснює контроль над ТОВ «Т». Під контролем мається на увазі володіння безпосередньо або через більшу кількість пов’язаних фізичних або юридичних осіб найбільшою часткою (паєм, пакетом акцій) не менше 20% від статутного фонду підприємства.
Відповідно з нормами Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” не включаються до складу валових витрат витрати на виплату винагород або інших видів заохочень пов’язаним з таким платником податку фізичній або юридичній особі у разі, якщо немає документальних доказів, що таку виплату або заохочення було проведено як компенсацію за фактично надану послугу (відпрацьований час). За наявності зазначених документальних доказів віднесенню до складу валових витрат підлягають фактичні суми виплат (заохочень).
Загалом перевіркою встановлено, що ТОВ «П» безпідставно віднесено на валові витрати вартість отриманих послуг з оренди приміщення від пов’язаної з таким платником податку юридичної особи ТОВ «Т», по яких не проведено фактичну оплату у розмірі 3,4 млн. грн. Товариству “П” донараховано 1,1 млн. грн податку на прибуток та штрафних санкцій.
За матеріалами відділу організації перевірок стратегічних галузей економіки та внутрішнього контролю ДПА в Тернопільській області

Коментарі вимкнені.