На Тернопільщині горіла церква побудована в ХІХ столітті

27 жовтня, у день своєї покровительки, горів Храм Параскеви Сербської Української Православної церкви Київського патріархату у селі Хмелева Заліщицького району. О 12:40 на пункт зв’язку районного відділу МНС надійшло повідомлення про пожежу, що виникла в молитовному залі Храму. Пожежу помітили менш ніж через півгодини після закінчення ранкового богослужіння.

Отець Ігор, настоятель храму: «Сусіди, котрі живуть біля церкви, побачили, що йде густий дим з вікон церкви. Вони зреагували швиденько – викликали пожежників, почали брати відра і гасити вогонь».

Першими рятувати святиню кинулися налякані парафіяни. До прибуття рятувальних підрозділів вони власними силами намагалися стримувати полум’я, не даючи йому розповсюдитись, та почали рятувати церковне майно. О 13:16 до гасіння пожежі приступив підрозділ місцевої пожежної команди селища. Далі до нього долучилися колеги. Менш ніж за півгодини пожежу повністю ліквідували.

Рятівникам вдалося врятувати будівлю храму та матеріальних цінностей на суму близько 800 тисяч гривень. Ця церква є пам’яткою архітектури ХІХ століття, її заснували у 1880 році.

Вогонь знищив стіл, дерев’яні колони та образ святого Миколая створення якого припадає на кінець ХІХ століття. Також пошкоджено іконостас та облицювання стін. Чому загорілася церква та який збиток завдала пожежа – наразі з’ясовують, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.