На Тернопільщині підлітків використовують, як дармову робочу силу

експлуатація підлітківПрацевлаштування молоді залишається питанням доволі складним. Відтак, аби мати хоча б якусь можливість заробити копійку, молоді люди погоджуються на ті умови праці, які пропонує їм роботодавець.

Все частіше виявляють факти, коли до робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці залучають дітей. Вони працюють без проходження обов’язкових медичних оглядів, а тривалість їхнього робочого дня вища, ніж встановлена законодавством.

«Прокурором Бережанського  району виявлено, що посадові особи лісопереробного приватного підприємства впродовж травня-серпня поточного року використовували найману працю двох неповнолітніх, — повідомив прокурор області Іван Мельничук. — Підлітки працювали на роботі в столярному цеху без укладення трудових угод та реєстрації у державній службі зайнятості. Трудові книжки на підлітків заведені не були, книга нарахування та виплати заробітної плати працівникам не велася, а заробітна плата виплачувалась їм у «конвертах».

За фактом грубого порушення посадовими особами підприємства  законодавства про працю за ч. 2 ст. 172 КК України прокурор району порушив кримінальну справу. Триває досудове слідство.

Загалом, як наголосив прокурор області, впродовж поточного року у сфері захисту прав і свобод дітей органами прокуратури області було порушено 31 кримінальну справу, в інтересах дітей відшкодовано більше 800 тисяч гривень та було поновлено права понад 2 000 неповнолітніх.

Марія Нестерук

 

Коментарі вимкнені.