Нові правила в’їзду в Україну

Кабінет Міністрів України постановою № 567 від 01.06.2011 затвердив нові Правила оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію. Після вступу в силу даної Постанови втратять силу діючі Правила оформлення візових документів для в’їзду в Україну, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 227 від 20.02.1999, які регулюють процедуру оформлення іноземцям і особам без громадянства віз для в’їзду на територію України, транзитного проїзду через її територію, облік і зберігання бланків візових документів.

Постановою № 567 внесені такі зміни до порядку оформлення віз відповідно до встановленої міжнародної практики, а саме:

– звернення на оформлення візи приймаються не раніше ніж три місяці до дати запланованої поїздки;

– рішення про оформлення візи приймається протягом 15 календарних днів.

Постановою введено нову класифікацію віз за типами, яка є значно простішою, зручнішою і відповідає міжнародній практиці, оскільки діюча класифікація встановлює значну кількість типів віз залежно від різних цілей поїздки.

Типи віз згідно Постанови № 567 Типи віз згідно діючих Правил оформлення візових документів для в’їзду в Україну
транзитна(В) – разова, дво- та багаторазова, оформляється на термін дії не більше як на 1 рік, строк перебування на території України не повинен перевищувати п’яти діб. дипломатична (Д)- термін дії відповідно до двосторонніх міжнародних договорів України, на засадах взаємності або на весь період акредитації.
Короткострокова (С) – разова, дво- та багаторазова, термін дії не більш як на 5 років, строк перебування на території України не повинен перевищувати 90 днів протягом 180 днів. службова віза (С):

С-1 – оформлюється працівникам дипломатичних та консульських установ з терміном дії встановленим відповідно до двосторонніх міжнародних договорів України, на засадах взаємності або на весь період акредитації;

С-2 – представникам військових формувань та установ з терміном дії 6 місяців, але не більше ніж один рік.

С-3 – представникам промислових, торгівельних, фінансових та політичних кіл з терміном дії 6 місяців, але не більше ніж один рік.

Довгострокова (Д) – разова (якщо оформляється дипломатичним представництвом або консульською установою України на 45 днів, на території України – департаментом консульської служби МЗС на строк до трьох років),

дво- та багаторазова (оформляється департаментом консульської служби МЗС на строк до трьох років).

Довгострокова віза оформляється з метою оформлення документів, що дають право на перебування або проживання в Україні на строк, що перевищує 90 днів.

ділова віза (Б)- оформляється строком на 6 місяців, але не більше ніж на один рік.
віза для працівників рятувальних служб (Л) – оформляється строком на 6 місяців, але не більше ніж на один рік.
студентська віза (О) – оформляється строком на один рік.
віза для науковців (Н) – оформляється строком на 6 місяців, але не більше ніж на один рік.
віза для працівників засобів масової інформації (М)- на строк відповідно до двосторонніх міжнародних договорів України, на засадах взаємності або на весь період акредитації
віза для представників релігійних місій (Р)- оформляється, як правило, строком на один рік.
віза для представників гуманітарних місій (Г) – оформляється строком на 6 місяців, але не більше ніж на один рік.
віза для в’їзду з метою культурного та спортивного обміну (К) – оформляється строком на 6 місяців, але не більше ніж на один рік.
віза для в’їзду з метою туризму (Т) – строком до 6 місяців.
приватна віза (П):

П-1 – особам, які в’їжджають в Україну в приватних справах, а також з метою лікування, термін дії – 6 місяців;

П-2 – оформляється особам українського походження для відвідання України, термін дії – 5 років.

імміграційна віза (ІМ):

ІМ-1– оформляється особам, які в’їжджають в Україну з метою працевлаштування, строком на один рік;

ІМ-2– оформляється особам, які в’їжджають в Україну для постійного проживання;

ІМ-3– оформляється особам, які в’їжджають в Україну з метою возз’єднання сім’ї.

віза для обслуговуючого персоналу транспортних засобів міжнародного сполучення (ОП) – оформляється строком на 6 місяців, але не більше ніж на один рік.
транзитна віза (ТР)- оформляється на строк не більше ніж один рік, термін перебування під час кожного транзитного проїзду через територію України не повинен перевищувати 5 діб.
віза для в’їзду з метою організації та проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу (Ф)- оформляється строком до п’яти років, але не більше ніж один рік після завершення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні.

Постанова № 567 встановлює нові тарифи за оформлення віз дипломатичним представництвом або консульською установою:

– разова віза – 85 доларів США;

– дворазова віза – 130 доларів США;

– багаторазова віза – 200 доларів США.

До того ж визначено новий перелік підстав для відмови у в оформленні візи. Наприклад, знято вимогу подання документів про обстеження на вірус імунодефіциту людину при оформленні в’їзду в Україну на період понад 3 місяці. Відсутність страхового полісу також не буде причиною для відмови в оформленні візи. Відмова в оформленні візиможе бути оскаржена протягом двох місяців.

Постановою № 567 вносяться зміни до Правил в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1074 від 29 грудня 1995 р., а саме щодо оформлення посвідки на тимчасове проживання на підставі довгострокової візи із спеціальним написом на візовій етикетці про мету перебування:

– для працевлаштування;

– для надання міжнародної технічної допомоги;

– для роботи в релігійних організаціях;

– для роботи в громадських організаціях;

– для роботи в представництві іноземної компанії;

– для роботи в представництві іноземного банку.

Зі вступом в силу даної Постанови № 567 нормативно-правова база у сфері правового регулювання процедури оформлення візових документів іноземцям та особам без громадянства для в’їзду на територію України буде приведена у відповідність до сучасних вимог та встановленої практики Євросоюзу.

Павел Ходаковский, партнер адвокатского объединения Arzinger

ligazakon

Коментарі вимкнені.