Громадське обговорення “по-свободівськи”. Як це було

Майже 4 години тривало громадське обговорення в тернопільському «Березілі» за участю міських та обласних осередків партії «Свобода» та їхнього «шефа» Олега Тягнибока. Зал «Березілю» не був заповнений вщент, серед присутніх переважало старше покоління. Склалося враження, що з молоді були присутні лише депутати партії «Свобода»обласної та міської рад, журналісти та громадські активісти.

«Свобода» більшості не має

Першим біля мікрофона з промовою-звітом виступив голова обласної ради Олексій Кайда. Його доповідь почалась з відповідей на так звані «закиди» суспільства щодо діяльності обласної ради. Перший з закидів стосується неефективної роботи облради. «Виправдовувався» Кайда тим, що у всьому винна Тернопільська окружна ТВК, головою якої є комуніст. Нагадаємо, що після виборів у жовтні 2011 року з фракції «Свобода» в обласній раді вийшло 14 депутатів і по закону їх місце мали б отримати інші «свободівці» по партійному списку.

«Насправді більшість – 61 депутат,а ми маємо лише 36 депутатів» – зазначив Олексій Кайда.

Саме ця проблема не дозволяє обласній раді ухвалювати низку рішень. Яскравим прикладом стали події перед днем дев’ятого травня, коли навіть спільними зусиллями «Свободи», «УНП» та «Нашої України» обласна рада  не змогла ухвалити «постанову про червоні прапори».

Щодо чуток про часті мандрівки закордон, Кайда розповів, що за час своєї каденції перетинав кордон усього  тричі: коли здійснював поїздки до Польщі, США та  у Ватикан, де просив благословення для громади міста та області у Папи Римського.

Своєю заслугою Кайда вважає і той факт, що про Тернопілля заговорили в Києві. «Дев’ятого  травня нам дали ляпаса. Ми могли б його проковтнути чи відповісти. Ми змусили Київ рахуватись з нами» – сказав Кайда, згадуючи свій візит в Київ по питанню «Двадцять другого червня в Україні».

Далі Олексій Кайда передав слово голові фракції ВО «Свобода» в обласній раді Олегові Сиротюку.

Виступ пана Сиротюка був схожий на звіт уряду у ВР, адже за досить короткий час присутні почули низку  фраз типу: «ми зробили», «ми ухвалили», «ми підняли питання». А також про актуальні питання в області: адміністративний кодекс України, захист приватних підприємців після впровадження нового податкового кодексу, плазми та освітлення за рахунок підприємців, програму кредитування «Власний дім», про кіноклуби та збір книжок для бібліотек.

Згодом, не почувши конкретних питань  на свою адресу  і до Олега Сиротюка, Олексій Кайда підсумував: «Те що немає питань до мене і до Олега – це і є ваша позитивна оцінка роботи обласної ради. Щиро дякую!»

За дві години біля трибуни мер відповів на усі запитання тернополян

«Героєм» вечора однозначно був Сергій Надал, адже виходячи до кафедри з короткою промовою, він, мабуть, і не здогадувався, що залишиться біля мікрофона більше, ніж на дві години. Питань до мера назбиралось стільки, що не на всі вдавалось відповідати одразу, а інколи доводилось скористатись допомогою колег.

Сергій Надал побудував свою доповідь досить цікавим чином. Він показав публіці один з антисвободівських плакатів, якими були вклеєні тернопільські зупинки напередодні громадського обговорення. На плакаті великими буквами були надруковані питання типу: «Де капітальний ремонт доріг? Де підігрів тротуарів? Де проїзд пільговиків без обмежень?» тощо.

Надал подякував «опонентам-імпотентам» і почав відповідати на питання.

Питання, яке, мабуть, турбує кожного тернополянина – «Де капітальний ремонт доріг?»

Мер розповів про те, що насправді Тернопіль втратив близько 16 млн. грн. на ремонт доріг через відміну Верховною радою транспортного податку на автомобілі. Але, в той же час, мер обіцяв, що дороги будуть відремонтовані ще до осені. «Зараз міська рада виділила гроші і в липні завершиться тендер, згідно якого буде виконано ремонт доріг загальною вартістю 7,2 млн.грн», – зазначив пан Надал.

«Чому крадуть землю?». За словами Сергія Надала, землю крали раніше. Зараз згідно закону, щоб отримати право на земельну ділянку, необхідно виграти аукціон, тому будь-які «закиди» щодо «роздавання» землі в Тернополі є безпідставними.

Але іншої думки були присутні у залі, які закликали мера роз’яснити ситуацію щодо «незаконної забудови придорожньої частини землі на Бульварі Данила Галицького».

«Біля церкви на східному ділянка була продана ще у 2010 році. Там будуть будувати лише магазин і зупинку. Це я вам обіцяю» – констатував мер. Він також зазначив, що усі питання стосовно ділянок, проданих до його призначення, потрібно  ставити до попередньої влади і подавати звернення від громади до суду. «Міська рада не може відмінити цих рішень, але готова надати юридичну консультацію» – уточнив мер.

Публіка завелась і почала кидати пропозиції для вирішення цього питання. «Давайте знімемо те опудало-літак, і всьо буде добре» – вигукував пенсіонер з задніх рядів «Березілю».

«Нечемних» перевізників «виженуть» з маршрутів

Чи не найактивніше обговорення викликала тема проїзду пільговиків без обмежень в громадському транспорті.

Мер коротко розповів про соціальні маршрути, 50% вартості квитка для студентів і школярів, шість безкоштовних місць для пільговиків тощо.

Публіка подякувала Сергієві Надалу за роботу  з цією проблемою оплесками, але згодом все ж і озвучила низку скарг щодо роботи в даному напрямку. Найбільше дісталось начальнику управління транспорту, комунікацій та зв’язку – пану Мединському.

Один з присутніх  пенсіонерів, розповів про ганебне ставлення пана Мединського до нього як представника громадської організації «дітей війни»…

«Ми отримали близько 4000 скарг на телефону лінію. Тому Мединський був притягнутий до відповідальності і якщо ці речі будуть повторенні – ми з ним попрощаємся», – відповів Надал.

Ще жорсткішою була позиція Олега Тягнибока, який запропонував Сергієві Надалу «того чоловіка Мединського – поставити, так би мовити, « на олівець» і якщо буде ще одна скарга – попрощатися з ним»

 

А от відповідаючи на питання пенсіонерки «Чому так рідко ходять маршрутки в Підгороднє і не всі шофери хочуть туди їхати?» Сергій Надал повідомив, що питання графіку руху маршрутних таксі сьогодні контролює муніципальна поліція,  яку зараз представляє  дванадцять чоловік. Але цими заходами мер обіцяв не обмежуватись і розповів про плани встановити GPS-маячки на маршрутки.

Мер закликав тернополян давати інформацію про усі проблеми з маршрутами за телефоном 1580. «В мене є звіт по кожному перевізнику, де зафіксована інформація про порушення. Три попередження – і ми позбавляємо перевізника маршруту. Я вважаю, що достатньо показово вигнати одного, і одразу буде результат» – повідомив мер.

Ажіотаж викликалаі  проблема квитків в маршрутках. І Олег Тягнибок, і Олексій Кайда, і Сергій Надал запевнили , що кожен перевізник зобов’язаний надати пасажиру квиток. За невиконання цих вимог законодавством передбачена відповідальність.

«Дзвоніть податковій – то їхні гроші за штрафи», – пожартував  мер про квитки в маршрутках.

Про проблему пільгових перевезень і відшкодування перевізникам грошей детально розповів Олексій Кайда.

 

Але після цього виникло у публіки виникло ще більше питань «Як може влада платити перевізнику, якщо не відомо скільки він перевозить в день?», – запитала тернополянка пані Ольга.

За словами Сергія Надала, двічі на рік проводиться міністерстський моніторинг даного питання і збирається інформацію про середню кількість перевезень пільговиків за день. Згідно отриманих даних і визначається розмір відшкодувань.

Чуткам Олег Тягнибок радить не вірити

Цікавила присутніх у залі ситуація з  другою та вісімнадцятою загальноосвітніми закладами міста.  Про школу №2, (нагадаємо, що там на хабарі «впіймали» директора закладу), мер  повідомив, що триває слідство і тому питання варто адресувати не до нього. Що стосується школи №18, Сергій Надал проінформував, що внаслідок перевірки Спеціалізованої школи з вивчення французької мови  №18 було зафіксовано низький рівень освіти стосовно саме вивчення французької мови. Тому було прийнято рішення про реорганізацію школи і позбавлення її статусу «спеціалізованої». Внаслідок реорганізації буде призначено нового директора, а усі вчителі залишаться на своїх місцях роботи. До речі, Олег Тягнибок, коментуючи ситуацію, розповів про свої «теплі» стосунки з послом Франції в Україні і запропонував організувати співпрацю після реорганізації школи.

Хвилює тернополян  також доля гірськолижної школи «Екстрім». Нагадаємо, що школа знаходиться в приміщення дитячого садочку №23 і рішенням буде переведена в приміщення  ЗОШ №11. Сергій Надал пообіцяв взяти це питання на власний контроль,  і повідомив, що  готовий навіть стати учнем  даної школи, оскільки полюбляє лижний спорт. «Але поки не підготують приміщення в одинадцятій школі, «Екстрім» нікуди не переїде» – пообіцяв мер.

З розпачем до  Сергія Надала звернулась викладачка з ТНТУ, яка працює там вже 24 роки: «З 25 лютого я на вулиці і мене не пускають в гуртожиток. Як мені можна попасти додому і спокійно проживати?». Мер зазначив, що  зараз цим питанням займаються правоохоронні органи і поки не буде відповіді на офіційні листи з університету і суду мер помогти не зможе.

Ще один тернополянин розповів про  чутки щодо закриття обласної школи мистецтв, на що сам Олег Тягнибок розповів історію про одну публікацію в газеті, базовану на  чутках і її поширення в інтернет.

 

То чи будуть у нас «теплі» тротуари?

Не залишилося осторонь і питання, яке вже стало принциповим для «свободівців»– підігріті тротуари.

 

Зустріч затягувалась і тому, що  Сергій Надал в кінці своєї доповіді коротко пройшовся по пунктах виконання своєї передвиборчої кампанії, а після цього Надал, Кайда та Тягнибок почали давати відповіді на інші питання публіки, що надійшли за допомогою записок. Одне з них було про Зеновія Щепановського: що робити людям, які залишилися без майна. Сергій Надал розповів про суд над власником «Будівельника» і про те, що міська влада докладе усіх зусиль, аби перевести будинки у комунальні власність  а згодом – передати об’єднанням людей. Таким чином вкладники тернопільського  «Еліт- центру» матимуть можливість самотужки добудувати будинки і здати їх в експлуатацію. «Наразі справа Щепановського знаходиться в Львівському господарському суді. Якщо його оголосять банкрутом – він просто «вмиє руки» , – розповів Надал.

Цікаво відреагував мер на питання про недоліки та помилки в роботі. «Не помиляється той, хто не працює», – зазначив він.

З важливим питання до мера звернулась голова Асоціації підприємців тернопільського ринку. Вона попередила Сергія Надала, що велика кількість ділянок на центральному ринку буде приватизовані в 2016 році і міська рада повинна вжити заходів, щоб не допустити цього та залишити об’єкти в комунальній власності.

Щодо роботи ринків Сергій Надал поінформував присутніх, що поступово буде вирішуватись питання  стихійного продуктового  ринку, що знаходиться поблизу «Збруча». Для цього вже  виділено земельну  ділянку навпроти приміської автостанції, де колись була стоянка. Після розмітки там планується організувати низку торгівельних точок.

«Чи встигне місто підготуватись до Євро2012?», – цікавило присутніх. Мер розповів  що кожного тижня відбувається моніторинг усіх об’єктів, які будуються до Євро2012, в тому числі і нашого стадіону. «На жаль, повністю підготувати стадіон ми не зможемо. Загальний кошторис робіт складає 21-22 млн. грн. Міський та обласний бюджет готовий надати на стадіон лише 6-8 млн грн. Решту коштів можливо отримати хіба що з держбюджету», – розповів Надал.

Питання «сектантів» –  вже на етапі вирішення

Не залишили осторонь тернополяни і питання про Тернопільську «секту» в парку Національного відродження. Доречі «Погляд» неодноразово повідомляв про останні події, що відбувались в парку. За словами Надала, в нього є звернення від усіх Владик церков Тернопілля про невизнання «сектантів». Мер розповів, що сьогодні на сесії земельну ділянку в парку буде передано «Об’єднанню парків Тернополя» і вірить, що після цього питання буде вирішене.

Про ситуацію з «Калиновим бескидом» мер чітко  роз’яснив: це питання вже вирішене на користь мешканців. Нагадаємо, що раніше відбулась зустріч мера з мешканцями та власником торгового об’єкту що будується навпроти автовокзалу. Низка питань стосувалась роботи ЖЕКів. Сергій Надал відповів, що планує у вівторок зібрати усіх директорів ЖЕКів і, разом з журналістами, проїхатись «проблемними місцями».

Відповідав на питання, які стосувалися його і  лідер «Свободи» Олег Тягнибок. Він розповів про події  дев’ятого  травня і про те, що може чекати на тернополян  двадцять другого  червня.

 

Мер Сергій Надал в свою чергу запропонував оголосити двадцять друге червня в місті Днем пам’яті жертвам, закатованих НКВД.

В кінці громадського обговорення Олексій Кайда, Сергій  Надал та Олег Тягнибок подякували присутнім за участь та питання і разом з тернополянами заспівали гімн України.

Андрій Бест

-1 thoughts on “Громадське обговорення “по-свободівськи”. Як це було

  • 21:24 | 20.06.2011 о 21:24
    Permalink

    Все дуже гарно та чудово написано.
    Та тільки невже ніхто не запитав “а як же там колишні Мальви? Оренда спортзалу віддана танцклубу на 40 років! Відкриття там Спортбару (націоналісти ж за здоровий спосіб життя, ні?), непереведення школи греко-римської боротьби з Старого Замку до до “палацу спорту”, гм?

    • 22:34 | 20.06.2011 о 22:34
      Permalink

      Питання стосовно школи греко-римської боротьби не звучало. мабуть через те що в залі було переважно старше покоління, яке таким не цікавиться. Про “Мальви” запитувала бабуся, але її питання було погано сформульоване + вона вжила термін “Комсомолець”.

  • 15:05 | 21.06.2011 о 15:05
    Permalink

    Особистоя про Мальви взагалі вперше чую. Мабуть тому, шо це проблема самих Мальв. Якби їм було в чомусь зле, то мабуть порушували б це питання в пресі, на сесіях. А так…

    • 00:12 | 22.06.2011 о 00:12
      Permalink

      Мальв немає. “Є” палац спорту, який віддали в оренду танцклубу на 40 років і цим скасували переведення спортшколи з замку до палацу спорту. ЙКЛМН.

Коментарі вимкнені.