“Підгорецькі отці” хочуть захопити храм силою

Хоча час гострих релігійних конфліктів минув, дехто досі розпалює суперечки. Так, прихильники псевдоотця Антона Догнала намагаються захопити храм Преображення Господнього у Чорткові, – пише “20 хвилин

— Не збираємося віддавати храм невірним, — каже голова церковного комітету  Михайло Батрин. — Його будували на кошти громади.

Фундамент церкви Пре об раження Господнього, за сло ва ми представників громади, заклали в 2007 р. за кошти владики Бучацької єпархії. Коштів забракло, і 10 родин з Чорткова вклали вла сні заощадження у будівни цтво. Зна йшли і спонсорів. “Підгорецькі отці”, які зазіха ють на храм, за словами пана Михайла, знали настоятеля, покійного отця Романа Шелепка.

Громада будувала храм

— Коли ми почали мурувати храм, приїхали троє мо нахів із Підгірців, — пригадує  Ольга Саган. — Вони допома гали фізично, мо лилися разом із нами. Ми нормально спілкувалися. Я навіть запрошувала їх до себе ночувати.

Продовжуючи, пані Саган каже, що при освяченні церкви владика дав грамоти-по дяки всім вірянам, які доклалися до справи. Її отримали й гості. Тепер, як додає жінка, вони спекулюють на цьому.

Посвятили храм у серпні 2007 р. Після того, як запевняють парафіяни, жителів Львівщини не бачили. А 7 ли стопада 2010 р., кажуть пара фіяни, монахи відкрили це р кву й почали правити, вишто вхавши отця Івана Сеньківа.

— Служба починається о 9.00, — говорить отець. — Я прийшов завчасно. Побачив, що в церкві вже правлять мо нахи. Коли запитав, що вони там роблять, почув від них, що більше не прийдуть.

Наступного дня ситуація по вторилася. Отця Сеньківа “гості”, зірвавши хрест і роз дерши підрясник, брутально  виштовхали.

— “Чужинці” говорили, що церкву їм заповідав покій ний отець Роман, — пригадує Іван Сеньків. — Тож вони будуть за чергою з нами від правляти служби. Ми провели парафіяльні збори. Громада твердо вирішила, що не хоче, аби монахи із так званої групи “Догнала” осквернили святиню. Адже на декого з них наклали кару великої екскомуніки (їх виключили з церкви — прим. ред.).

До речі, 8 листопада 2010 р., коли “гості” виходили з храму, отець бачив у руках сестер великий предмет, вкритий тканиною. Згодом виявилося, із сейфа зникли пе чатка і статут громади. Тож люди змінили замок на две рях і подали документи на виготовлення нового статуту.

— Вони нас облаяли, проклинали, — стверджує член парафіяльної громади Ольга Гульчак. — Посилали нас у пекло, казали, що проклинають нас ім’ям Ісуса Хри с та. Не розумію, як священики можуть так чинити.

За “чужинцями”, на думку  жінки, стоїть хтось впливовий.

— Мій син бачив, як одна з монахинь впала на землю, — пригадує жінка. — Інша трясла над нею камерою і кричала, що її б’ють. Дея кі міліціонери розповідали, що сестри добре орієнту­ються в юридичних питаннях.

На думку апостольського адміністратора Бучацької єпа рхії УГКЦ отця Дмитра Григорака, “підгорецькі отці” реалізовували план розколу Католицької церкви.

— Антон Догнал і його при бічники не розуміють, що таке любов. Під їхній вплив потрапили отці-василіяни — Василь-Маркіян Гітюк і Василь-Роман Шелепко. Він колись був ігуменом у монастирі у Підгірцях, — пояснює отець. — Колись ці отці були в Че хії та Словаччині, але їх вигнали за непослух. Та пожалі ли і прийняли у Василіянський чин в Україні, дали їм можливість жити в монасти рях і служити в церквах.

Монахи не відгукнулися

Отець Романа Шелепко, за словами співрозмовника, був ревним священиком. Він не казав, що підтримує “гостей”.

— Парафіяни сказали тим монахам, що не хочуть їх тут бачити, — додає священик. — Люди цілодобово чергували біля храму. “Єпископи” обіцяли нам побоїще, і вони його влаштували. Трьох вірян, учнів Дяківської академії, побили. Один із них пережив складну операцію. Тому 14 листопада парафіяни всіх церков Чорткова дали рішучу ві дсіч сектантам, а 19 числа окружний суд виніс постано ву про заборону “підгорецьким отцям” правити у храмі.

Та “догналівці”, як каже він, погрожували, що в містечку, коли прийде Судний день, бу де гірше, ніж у Гоморі.

Кореспондент написав лист до монахів через сервіс на їхньому сайті, оскільки можливості зв’язатися із ни ми по-іншому не знайшов. Відпо віді наразі немає. Проте сест ри з монастиря Благовіщення, що у Пробі жній Чортків ського району, на своєму сайті пишуть, що Дми тро Григорак усе “роздув”. Голова Комітету зі збереження християн ської спа дщини “По крови Богородиці” Олег Блауцяк, за хищаючи монахів, наді слав копію листа до президе нта в нашу редакцію. У цьому  документі він лає греко-католи ків, а міліцію звинувачує в необ’єктивності. Комітет просить допомогти у реєстра ції Української правовірної греко-католицької церкви.

Коментарі вимкнені.