Побиття у міліції перетворили на бізнес

Понад 780 тис. українців, яких торік міліціонери затримали, зазнали катувань. У відділках померла 51 людина. Іще 20 — до травня 2011-го. Такі дані наводять харківські Інститут соціологічних досліджень і правозахисна група.

— Насилля у міліції — системне явище. Але покарання за такі дії несуть одиниці, — каже юрист Харківської правозахисної групи Андрій Діденко, 43 роки. — Останніми роками катувань побільшало, бо з приходом нового керівництва держави скасований механізм громадського контролю за дотриманням прав людини. Упродовж двох з половиною років мобільні групи могли безперешкодно відвідувати будь-які місця несвободи, підпорядковані Міністерству внутрішніх справ. Вони зустрічалися із затриманими, фіксували випадки порушення прав людини. Це значною мірою запобігало застосуванню катувань до затриманих.

Україна отримала три рішення Європейського суду з прав людини щодо неефективних розслідувань випадків незаконного насильства з боку міліції. Від держави вимагають протягом року змінити законодавство, щоб попередити зловживання правом на арешт. Його мають застосовувати лише до людини, яка становить небезпеку для суспільства. А в Україні у більшості випадків утримання під вартою застосовують несправедливо.

— Побиття у відділках міліції перетворили на бізнес, — додає експерт харківського Центру стратегічного судового захисту 35-річна Айгуль Муканова. — Людину затримують і силою вибивають з неї зізнання у злочині, про який вона й гадки не має. Складають протокол, викликають рідних затриманого і вимагають певну суму грошей. Коли отримують кошти, протокол рвуть і викидають.

Якщо людину били у відділку, слід насамперед домогтися судово-медичного огляду, щоб зафіксувати ушкодження. Цього можуть не дозволити, доки рани катованого не загоїлися. Тоді варто не припиняти писати скарги. Жодної реакції з боку держави на них — це теж факт порушення прав людини.

 

Коментарі вимкнені.