Понад 20 вишів залишилися без студентів – Табачник


Вчора об 11.00 приймальні комісії вивісили рейтингові списки абітурієнтів, що рекомендовані до вступу. Абітурієнти можуть ознайомитись з такими списками в 856 навчальних закладах, – пише Gazeta.ua

Про це повідомив міністр науки Дмитро Табачник.

Лідерами по кількості майбутніх студентів є університети Західної України. Львівська політехніка отримала цього року 26 тисяч заяв, університет Івана Франка – 24 тисячі.

Популярними були технічні спеціальності. Національний авіаційний університет отримав 24 тисячі заяв, а КПІ – 22 тисячі. Також серед лідерів університет Шевченка та університет Гетьмана.

Всього абітурієнти подали 290 тисяч заяв. Здебільшого вступали одночасно на 3-4 різні напрямки. Понад 66 тис заяв було подано людьми, які вже пройшли вищу школу. Це свыдчить про початок зростання довіри до української освіти і спрощення можливості вступити в університет, вважає Табачник.

Міністр зазначив, що пропозиції вишів перевищують попит. Понад 20 українських університетів не отримали жодної заяви на вступ. Більше ніж 30 навчальних закладів отримали від однієї до 10 заяв. В130 вишах виявили бажання навчатися менше сотні абітурієнтів.

По завершенню вступної кампанії міністерство оголосить список вишів-аутсайдерів.

“Деякі ректори-невдахи попросили подовжити вступну кампанію”, – розповів Табачник, але жодних імен не назвав.

Міністерство освіти не отримало жодного сигналу щодо хабарництва у вишах. Водночас, надійшло понад 1300 скарг стосовно організаційних питань вступної кампанії. Минулого року таких скарг було близько 1500, а 2009-го понад 2 тисяч.

На відміну від минулого року, коли пільговики “захопили” майже всі бюджетні місця найпопулярніших спеціальностей, цього року університети самі організували розподілення місць для абітурієнтів – пільговиків. Їх кількість не перевищує 25% від загальної кількості студентів.

Зараз в Україні проводиться 19 олімпіад різних напрямів. Їх переможці можуть отримати додаткові бали до вступного рейтингу. За перше місце дають 50 балів, за друге- 40. 3 місце дає 30 балів.

Табачник похвалився, що на світових олімпіадах українські учні займають перші місця. Здебільшого це технічні олімпіади з математики. Деякі університети надсилають найталановитішим учням запрошення до навчання.
Андрій ЖИГАЙЛО

 

Коментарі вимкнені.