На Тернопіллі учням змінять терміни навчання

Закриття початкових шкіл, облаштування теплих вбиралень і зміни у термінах канікул очікують на учнів у 2011-2012 навчальному році. пише “20 хвилин

Утім, як запевняють в управління освіти і науки обладміністрації, про суттєві новації не йдеться. Вони стосуватимуться лише організації навчання та покращення санітарно-гігієнічних умов у школах.

– На рівні Міносвіти піднімають питання про оптимізацію мережі навчальних закладів, – розповідає заступник начальника управління освіти і науки обладміністрації Оксана Піхурко. – Адже вартість навчання учнів у сільській малокомплектній школі та міській великій школі -суттєво різняться. Сільські школи обходяться надто дорого. Набагато ефективніше організувати підвезення дітей до великих шкіл із кращою матеріально-технічною базою.

Дитина, яку виховують у великому колективі, вважає пані Піхурко, отримує досвід спілкування. Окрім того, вона має змогу краще реалізуватися не лише у навчання, а й у позашкільному житті – гуртках, наукових товариствах тощо.

– Це питання актуальне для нашої області, – каже пані Піхурко. – Тому що у нас – дуже значна мережа початкових шкіл у сільській місцевості.

Вбиральні та телевізори

Болючим питанням для шкіл у сільській місцевості, за її словами, є облаштування теплих внутрішніх вбиралень.

– Ризикувати здоров’ям дитей, особливо в зимовий та осіннній період, не слід, – пояснює пані Піхурко. – Тому обладміністрація доручила освітянам створити для учнів відповідні санітарно-гігієнічні умови.

У цьому є ще й і виховний момент, адже людина, яка звикне до відповідних умов у школі, не буде здивована побаченим у студентському гуртожитку, міській квартирі.

– Облаштують вбиральні за рахунок кооперації коштів – державних і приватних, – додає вона.

Подбають цьогоріч і про матеріально-технічну базу закладів. Йдеться зокрема і про забезпечення плазмовими телевізорами.

– Спочатку нас запитували: чому не ком’пютерами, – розповідає пані Піхурко. – Ми проконсультувалися з фахівцями і вирішили, що такий телевізор – корисна річ у будь-якій школі. Частково така техніка виконує і роль комп’ютера. До прикладу, мають вихід на флешку. Тож учителеві не обов’язково писати від руки завдання для кожної дитини чи роздруковувати набране удома. Окрім того, діти не псуватимуть очі так, як за комп’ютером, адже екран розташований мінімум за три метри від них.

До речі, вже йдеться про забезпечення телевізором кожного класу. Це необхідно, як вважає Оксана Піхурко, насамперед для природничо-математичних класів.

Рік закінчиться раніше

У навчальному плані зміни насамперед слід очікувати 11-класникам. Адже торік освіта ще працювала за 12-річною програмою. Проте, які ж саме будуть зміни, – поки що в управлінні не кажуть.

– Із 10 серпня розпочинаються методоб’єднання для різних фахівців, – каже фахівець. – На базі Інституту післядипломної освіти розроблятимуть рекомендації із врахуванням матеріально-технічної бази, бази Інтернет-ресурсів і бібліотек. Адже програма, затверджена Міносвіти, не є догмою. Кожен учитель має право її змінити на 20%.

Ще однією новинкою у навчальному процесі будуть трохи змінені терміни навчання, канікул. Причина – проведення “Євро-2012”. Про це освітян інформували 21 липня листом Міносвіти.

– Навчальний рік у перших-восьмих і десятих класах завершиться 25 травня, – додає пані Піхурко. – У дев’ятих – 14 травня, в одинадцятих – 3 числа. Підсумкову атестацію проводитимуть у 4-х класах із 11 до 18 травня, у 9-х – із 15 до 30 травня. Державну підсумкову атестацію для випускників 11-х класів проводитимуть із 4 до 11 травня. Проте, наголошую, навчання розпочнеться, як і зазвичай, 1 вересня.

Незалежне оцінювання у 2012 році, за інформацією управління, проводитимуть з 14 травня до 7 червня.

– У тому ж листі Міносвіти назвало рекомендовані терміни канікул, – підсумовує фахівець. – Зокрема, осінні – 24-30 жовтня, зимові – 26 грудня-10 січня, весняні – 26 березня-1 квітня.

Довідка

У 2010/2011 навчальному році в області функціонували 879 загальноосвітніх шкіл, в яких навчалися 113,5 тис. учнів, у т. ч.:

– шкіл І ступеня – 231 (4,8 тис. учнів);

– шкіл І-ІІ ступеня – 343 (24,8 тис. учнів);

– шкіл І-ІІІ ступеня – 299 (82,6 тис. учнів);

– спеціальні школи (школи-інтернати) – 1,3 тис. учнів,

у т. ч. гімназій – 16 (3,5 тис. учнів), ліцеїв – 9 (2,5 тис. учнів), колегіумів – 3 (171 учень).

На базі Тернопільської школи №24 з 2007 р. діє експериментальний навчальний заклад всеукраїнської рівня – “Школа майбутнього”.

 

Коментарі вимкнені.