Понад 35% підприємствам Тернопільщини “посвітліло”

Надходження податку на прибуток на Тернопільщині, яка має пріоритетним розвиток сільськогосподарського виробництва та не вирізняється активністю промислового виробництва, в цілому зростають. Збереглась тенденція до випередження динаміки надходження податку на прибуток над динамікою економічного зростання. Позитивною є також динаміка нарахувань суб’єктами господарювання, які є платниками вказаного податку, не зважаючи на те, що починаючи з 1 квітня цього року, ними застосовується менша ставка податку – 23 відсотки.

Станом на початок третьої декади листопада з початку року до зведеного бюджету сплачено податку на прибуток в сумі 167,5 млн. грн., що майже на 22% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Водночас темпи росту обсягів реалізації продукції (товарів, послуг) становили 11,3%.

Нарахована сума податку на прибуток до сплати за третій квартал в цьому році склала 56,0 млн. грн., що на 18,4 млн. грн. більше порівняно з другим кварталом, а порівняно з першим кварталом – зросла на 25,6 млн. грн. і це при тому, що в першому кварталі ставка податку була вищою. Значне зростання спостерігається у м. Тернопіль та Тернопільському районі, Борщівському та Зборівському районах.

За результатами роботи в третьому кварталі цього року до категорії прибуткових перейшло понад 35% підприємств, які декларували збитки за другий квартал, а до бюджету такі платники сплатили 368 тис. грн. податку на прибуток.

В даний час працівниками державної податкової служби здійснюється аналіз податкової звітності з податку на прибуток, поданої в умовах дії розділу ІІІ Податкового кодексу України, вживаються контрольно-перевірочні заходи по виправленню виявлених порушень та вирішення назрілих проблемних питань в оподаткуванні.

 

Данія Чорна, заступник начальника управління-начальник відділу адміністрування податку на прибуток ДПА в Тернопільській області

Коментарі вимкнені.