Рана розділення досі відкрита на тілі нашого народу, – Глава УГКЦ

Глава УГКЦ закликає духовенство, монашество й вірних 28 липня взяти участь в урочистих богослужіннях з нагоди відзначення Дня св. Володимира Великого, Просвітителя Руси-України

Про це Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав заявив у своєму зверненні до отців, до мирян УГКЦ і всіх людей доброї волі з нагоди дня святого рівноапостольного великого князя Володимира та відновлення хресних обітів, повідомили ZAXID.NET в Департаменті інформації УГКЦ.

За словами Блаженнішого, цими літургійними актами ми прагнемо передусім подякувати Господу за «великий дар хрещення», якого удостоїлися наші предки понад тисячу років тому, а також «віддати шану багатьом поколінням наших співвітчизників, які впродовж усієї християнської історії нашого народу зберегли в своїх серцях святу віру й передали її нам, своїм нащадкам», – сказав він.

Проте Блаженніший Святослав зазначає, що коли ми «згадуємо Хрещення наших предків у дніпрових водах, на радість урочистостей падає тінь від усвідомлення рани розділення, що залишається відкритою на церковному тілі нашого народу».

Він висловлює великий жаль, що колись єдина Київська митрополія, зароджена з джерела святоволодимирівського хрещення, сьогодні поділена, а її діти, що належать до чотирьох традиційних українських Церков (Української греко-католицької церкви, Української православної церкви, що перебуває в єдності з Московським патріархатом, Української православної церкви Київського патріархату  та Української автокефальної православної церкви), часто «носять у своїх серцях гіркий осад від різних болючих подій, що трапилися в історії, від зазнаних кривд, закорінених упереджень та недовіри», – каже глава УГКЦ.

Він також нагадав, що 2011 рік є в «нашій Церкві першим роком трирічного приготування до Ювілею 1025-ліття Хрещення Руси-України, що його святкуватимемо 2013 року. Цей перший рік приготування, згідно з рішенням Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, присвячений Божому Слову».

Тут, на його думку, варто почати з найпростішого – зробити Боже Слово доступним для всіх наших співвітчизників через поширення священних текстів серед нашого народу.

«У нашій країні, яка слушно називається християнською, не повинно бути дому, в якому б не було Біблії – Книги, що містить Боже Слово. Нехай отці-душпастирі присвячують доволі часу й уваги приготуванню недільних проповідей», – йдеться у зверненні.

ZAXID.NET

 

Коментарі вимкнені.