Тернополяни мусять ставати вегетаріанцями

Ціна на свіже м’ясо почала рости. Кілограм свинини на ринку зараз можна купити за 45-65 грн залежно від сорту м’яса, а яловичини – за 35-60.

За останні три тижні воно подорожчало на 10-15 грн, говорять на міському ринку. До свят обіцяють ще підняти ціни, – пише газета “20 хвилин”.

Вартість м’яса буде рости і надалі, оскільки у селах щороку знаходиться все менше охочих розводити худобу. Із року в рік дорожчає зерно, потрібне для відгодівлі худоби. Тепер – у період відпусток – люди забивають мало худоби. Ще трохи – і почнуть копати городи. Відтак селянам знову ніколи буде продавати м’ясо, пояснює продавець на ринку пан Василь.

Вирощують менше кормів і худоби

Виготовляють зараз менше не лише м’яса, а й інших харчових продуктів. Так, протягом першого півріччя 2011 р. виробництво харчових продуктів і напоїв знизилось на 10,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомив начальник управління економіки Тернопільської обладміністрації Василь Гецько.

– Сільськогосподарські підприємства в Гусятинському, Заліщицькому, Підгаєцькому, Кременецькому, Монастириському, Бережанському, Борщівському та Чортківському районах зменшили поголів’я великої рогатої худоби. Як наслідок – у п’яти районах області скоротили обсяги виробництва м’яса, – констатує пан Гецько.

Поменшало і кормів для худоби. Так, у двох районах Бережанському та Підволочиському агропідприємства зменшили посівні площі.

Польське – дорожче за наше

Щоб стримати ріст цін на м’ясо, на міському ринку вирішили залучити більше продавців цього продукту. Якщо не з нашої області, то принаймні з сусідніх – Львівської та Хмельницької. Відтак запрошують селян, які вигодовують свині та телята, продавати м’ясо на ринку в Тернополі без посередників. У м’ясному залі ринку готові прийняти 100 продавців, каже адміністратор м’ясного залу ТОВ “Тернопільський міський ринок” Іван Залізняк.

А те м’ясо, яке зараз продають на ринку, – нашого виробника, а не іноземного, запевняє адміністрація ринку. Мовляв, кожну тушу оглядає ветеринар, а неякісний продукт продавати не дозволять. А польське м’ясо – ще й дорожче.

– Можу гарантувати, що польського м’яса на ринку зараз немає. Воно коштує в закупці 29 грн/кг, а українське – 24-25 грн/кг. Тобто зараз економічно невигідно в нас продавати польське м’ясо, – додає Іван Залізняк.

Адміністрація ринку застерігає тернополян від купівлі м’яса в стихійних місцях біля ринку. Нагадує, що дорога, де продають м’ясо під відкритим небом, не має жодного стосунку до ринку. М’ясо у стихійників санстанція та ветслужба не перевіряють і за його якість не відповідають.

Коментарі вимкнені.