Тернополяни взяли участь у парламентських слуханнях

У Києві відбулися парламентські слухання на тему: “Інститут сім’ї в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення”. Наталія Найчук, начальник управління у справах сім’ї та молоді ТОДА взяла участь у парламентських слуханнях у Верховній Раді України з доповіддю «Утвердження морально-духовних засад сім’ї. Проблеми заробітчанства та їх вплив на формування сімейних стосунків».

«Українському народові завжди були притаманні родинні цінності, а створення сім’ї, народження і достойне виховання дітей визнавалися одними з найважливіших обов’язків. Протягом історії саме сім’я, за відсутності державності, стала місцем плекання та передачі мови, моралі, віри у нашому народові. Тепер на противагу цим цінності прийшли інші – матеріальний добробут і cвобода самореалізації, — зазначила Наталія Найчук. — Тернопільщина, яка здавна славилася своїми сімейними традиціями виховання, достойними багатодітними сім’ями, в яких духовне переважає над матеріальним, в період становлення української держави опинилась перед складним вибором: цілісність сім’ї чи її матеріальний статок. В пошуках матеріального десятки тисяч галичан роз’їхалися по світах».

У виступі було зазначено, що трудова міграція батьків, яка перш за все своєю метою має розв’язання матеріальних питань родини, призводить до складних наслідків у розвитку дітей, які залишаються на Україні. Спостерігається тенденція перекладання батьками відповідальності за результат виховання своїх дітей на дитячий садок, школу, вищий навчальний заклад.

«За період майже 20 років міграційних процесів вже виросло ціле покоління дітей, батьки яких вимушено перебувають за кордоном. Це особлива категорія дітей, які раптово, обминаючи природні, фізіологічні процеси формування особистості, стають дорослими, відповідальними за особисте життя. Діти, у яких втрачена модель формування сім’ї, стосунків між батьками,  яким батьки потрібні лише для фінансового забезпечення. Ці діти не бачать свого майбутнього в Україні, і отримавши куплений за батьківські гроші диплом поповнюють ряди трудових мігрантів, — зауважила Наталія Найчук. — Психологічні травми, яких зазнають діти за умов тривалої розлуки з батьками, а також спричинений нею розрив родинних зв’язків, призводить до негативного сприйняття реалій і оточення, пошуку прихистку у молодіжних кримінальних середовищах, дитячого алкоголізму, наркоманії та проституції. Все більший відсоток дітей трудових мігрантів стають  так званими «дітьми вулиці».

Відтак, підсумовуючи виступ, пані Найчук наголосила, що сьогодні необхідно розробити загальнодержавну програму підтримки сім’ї, яка б передбачала можливість комплексної допомоги сім’ям мігрантів, та  не обмежувалася б лише соціальними заходами, визначала систему зв’язків міждержавного рівня з легалізації трудової міграції.

 

Коментарі вимкнені.