У 2010 році міліція катувала 780 тисяч українців

У 2010 році від тортур у міліції загинула 51 людина, в 2011 – 23. У 2010 році було зареєстровано 780 тисяч фактів тортур. Це означає, що кожні 40 секунд в Україні відбувається акт незаконного насильства з боку правоохоронних органів.

Про це у Донецьку під час всеукраїнської акції, присвяченої Дню боротьби з тортурами, повідомила координатор заходу Олена Ігнатьева, пише Сегодня.

Біля стін Донецької облпрокуратури також була проведена “Виставка знарядь тортур міліції”, на якій наочно показали, якими методами в Українській міліції вибивають свідчення із затриманих.

“У міліції поширений предмет – молоток, яким методично б’ють по п’ятах. Використовують і нашатирний спирт, який заливають в горло”, – розповіла координатор акції Олена Ігнатьєва.

Серед інших видів екзекуції – протигаз (його надівають на голову, а потім перекривають повітря), швабра з презервативом на кінці (для особливо витончених тортур), мокрий рушник (не залишає слідів на тілі) і шнурки (їх використовують замість зашморга).

На думку правозахисників, за фактом тортур порушується дуже мало кримінальних справ, в основному – за перевищення влади і службових повноважень. Тому міліціонери відчувають свою безкарність і продовжують тортурами “вибивати” визнавальні свідчення.

За минулий рік в Україні було подано 230 скарг на застосування насильства в міліції. У 213 випадках кримінальні справи відмовились порушувати. У результаті, за рік порушили тільки 3 справи.

“До суду доходять одиничні випадки, і доки так буде, міліція застосовуватиме тортури”, – говорить член ради Харківської правозахисної групи Людмила Клочко.

На думку правозахисників, якщо влада не почне боротися з тортурами в міліції, це можуть зробити самі українці, що відгукнеться тим, що люди можуть почати лінчувати співробітників МВС.

“Може дійти до того, що було в Росії. Це дуже страшно – коли суспільство виходить з-під контролю. Така помста може привести до того, що постраждають невинні. Так що влада може спровокувати ситуацію з якою не зможе правиться”, – говорить Інна Захарова.

Коментарі вимкнені.