Засновнику “Алігатора” світить 6 років за вимагання грошей

Фото 20 хвилин

Тернопільського бізнесмена Валерія Борисова звинувачують у вимаганні грошей, погрозах та заволодінні чужим майном.

Його рідні наполягають, що справа сфальсифікована. А потерпілий, який звинувачував Борисова, уже відмовився від усіх претензій.

За трьома кримінальними статтями судять засновника та співвласника готельно-розважального комплексу “Алігатор” Валерія Борисова. Черговий суд відбувся 23 червня, – пише газета “20 хвилин”.

Нагадаємо, розпочалися суди ще дев’ять місяців тому. Тоді статей було шість. Утім, три прокуратура відкликала. А затримали підприємця у червні 2010 року. Звинувачували у незаконному заволодінні чужим авто й у зберіганні наркотиків, які виявили при обшуку “Алігатора”. А також – у заволодінні чужими документами, авто та шахрайстві з фінансами.

? Це рейдерська атака, а сама справа сфабрикована, – вважає рідний брат бізнесмена Віктор Борисов. – Звинувачення прокуратури не підкріплені фактажем. Вона свідомо затягує судовий процес. Це роблять, аби зламати брата, знищити його бізнес та заволодіти майном.

Сам підприємець у залі суду заявляє те ж саме.

? Півроку тому хороші люди попередили: “Вважай, на тебе готується рейдерська атака”, – каже Валерій Борисов. – Я не дуже повірив, але таки переписав майно на матір. Не помилився… Я не винен, але вже 13 місяців за гратами.

Вимагали гроші, забрали авто

Зараз чоловіка судять за трьома статтями, які стосуються вимагання, заволодіння авто та документами. Прокуратура вимагає для нього шість років тюрми та конфіскацію всього майна.

Родичі підсудного надали редакції копію звинувачувального висновку прокуратури із детальним описом подій на більш ніж 20-ти аркушах.

У ньому йдеться, що основну справу порушили за зверненням однієї людини – Анатолія Т., (раніше судимого за груповий розбій — як озвучили на суді, – прим. ред). Свідчення цього чоловіка – ключові. Він стверджує, що Валерій Борисов разом зі спільником – Миколою С. – вимагали в нього близько 3000 доларів, погрожували розправою та навіть спробували побити битою. А також – привласнили його авто.

“Микола С. повідомив Борисова, що перебуває в ділових стосунках із Анатолієм Т. і той заборгував йому 2500 грн., – йдеться в звинувачувальному висновку прокуратури. – Вони вирішили … заволодіти його грошима у більшій сумі – 2850 доларів США”.

Далі йдеться про те, що Микола С. під приводом розмови про повернення боргу запросив постраждалого до кабінету директора “Алігатора”. Там, погрожуючи розправою та вбивством, почав вимагати, аби протягом місяця він віддав їм 2850 доларів. Коли ж той заперечив, що борг – лише 2500 гривень, то пан Борисов нібито схопив биту та спробував вдарити Анатолія Т. по голові. Погрожували боржнику й розправою над шестирічною донькою.

Відтак, ідеться у документі, він написав боргову розписку про позику в Миколи С. 2850 доларів та передав її пану Борисову. Лише тоді його відпустили. Зібравши частину коштів, Анатолій в останній день строку приїхав на своєму авто в “Алігатор”.

“На подвір’ї чекав Валерій Борисов, який, дізнавшись, що сума неповна – почав погрожувати, – йдеться далі у висновку прокуратури. – Микола С. повідомив Борисова, що у боржника в користуванні є автомобіль. У чоловіків виник спільний злочинний намір, направлений на викрадення майна Анатолія Т. , яке він мав при собі, та заволодіння автомобілем”.

Задумане, згідно з доказами слідства, Микола С. та пан Борисов здійснили. У постраждалого відібрали майно, документи та печатку. Згодом, за даними слідчих, Валерій Борисов продав авто боржника, яке той залишив на території “Алігатора”, за 2800 доларів.

“Їм потрібно засудити Валерія”

Повністю заперечує звинувачення прокуратури брат підсудного та його захисник Віктор Борисов.

? Ця історія почалася, коли до брата звернувся його товариш Микола. На його прохання Валерій надав свій офіс для переговорів з Анатолієм, – розповідає захисник підсудного. – Вони закінчилися підписанням Анатолієм боргової розписки на ім’я Миколи. Жодного примусу чи застосування сили не було. Вони ж мали спільні бізнесові справи, пов’язані з побутовою технікою. Анатолій заборгував Миколі певну суму, тому й погодився написати розписку. Але вчасно не розрахувався.

Він підтверджує: боржник та кредитор згодом знову зустрілися на території “Алігатора”.

? Анатолій добровільно залишив як заставу своє авто, – каже Віктор Борисов. – Ані сварок, ані погроз, ані вимагання не було. Утім, ситуацією скористалися автодилери з Вінниці. Вони, вочевидь, вирішили викупити авто. Порозумілися з Миколою, але не узгодили всю операцію з власником автомобіля – Анатолієм. Натомість виготовили фіктивну довіреність та продали його. Тож саме вони й заволоділи транспортним засобом. Усі ці факти були і є в слідчих. Але вину чомусь перекладають на Валерія.

Справи ж за рештою статей захисник вважає запасними варіантами звинувачення.

? Їм потрібно засудити Валерія хоча б за котроюсь зі статей. Тому справ порушили декілька. Серед них — і за статтею про зберігання наркотиків (7 грамів канабісу, — прим.ред). Їх могли підкинути зацікавлені люди. Це поширена практика. Довести “підставу” – неможливо. Подумайте самі: основне звинувачення пов’язане із заволодінням авто. Хіба автозлодія затримує 60 міліціонерів? Ні. Хіба його садять на час суду? Також ні. Просто тримають на підписці про невиїзд. А тут – цілеспрямована операція з метою підставити брата, утримувати його під вартою. А за цей час – знищити або привласнити його бізнес.

Свідчення ж Анатолія Т., який чітко вказував на Валерія Борисова як людину, яка погрожувала, застосовувала силу та заволоділа його майном та транспортом, Віктор Борисов пояснює шоковим станом.

? Коли Анатолій прийшов в “Алігатор” і не побачив свого авто, а потім у МРЕВ дізнався, що його зняли з реєстрації — у нього був шок, – продовжує Віктор Борисов. – Він вирішив звинуватити Миколу та Валерія. Адже від них можна добитися повернення грошей за авто. Навіщо ж чекати, поки знайдуть справжніх злодіїв? А щодо розповідей про залякування та вимагання, то я вважаю, що це кимось нашептана тактика “вибити гроші”. Адже чим більше звинувачень на людині – тим швидше вона погодиться якось вирішити питання. Та й слідству було вигідно отримати саме такі свідчення.

На судовому процесі 23 червня нових фактів не прозвучало. Проводити фото- та відеозйомку засідання головуючий суддя Федір Берегуляк журналістам не дозволив. Також без жодних пояснень один із правоохоронців у залі суду заборонив нашому журналістові проводити аудіозапис. Хоча використовувати диктофон у залі суду, за законодавством України, можна без будь-яких дозволів. Коли журналіст звернувся до судді, аби заперечити проти такої заборони, пан Берегуляк замість дозволити запис, посприяв в порушенні прав журналіста та порадив: “Уважно слухати”.

Останнє судове засідання, коли й озвучать вирок суду, відбудеться 8 липня.

 

Потерпілий відмовився від претензій

На судових засіданнях, як переконує Віктор Борисов, потерпілий про погрози, вимагання, залякування чи примус навіть не згадував. Говорив лише про ділові переговори з чоловіками та зникле авто.

І лише прокурор навідними питаннями, каже він, змушував підсудного підтверджувати факти злочинних дій. При тому часто нагадував про кримінальну відповідальність за дачу свідчень, які різняться від протоколів допитів.

Важливий здобуток захисту, продовжує Віктор Борисов, — це нотаріально завірена відмова постраждалого від своїх звинувачень у бік пана Борисова.

“… Борисов В. О. не винен і не має жодного стосунку до наших з Миколою С. цивільно-правових справ, – пише потерпілий Анатолій Т. – Тому … у мене немає … претензій до Борисова В. О. Прошу суд зняти усі обвинувачення з підсудного, звільнити його з-під варти та не судити. До суду звертаюся у письмовій формі у зв’язку з тим, що я змушений терміново виїхати за кордон на роботу …”.

Чи брати до уваги цю заяву – вирішувати суду. Коли справа уже в суді, а факти порушення встановлені слідством — користі від відмов небагато. Але їх враховують при винесені вироку.

Під час підготовки матеріалу ми з’ясували ще один факт: Валерій Борисов — у багатомільйонних кредитах. Бізнесмен потроху вирішував цю проблему, проте арешт зв’язав йому руки. Захисник вважає, що саме кредити і стали поштовхом для невідомих осіб, аби “підставити” брата. Адже головне для них, переконує він, – не посадити його, а рік-другий потримати під вартою. Тим часом кредитні зобов’язання та штрафні санкції виростуть настільки, що впоратися з ними буде вже неможливо. Відповідно, підсудний втратить і майно, і бізнес.

До речі, у Валерія Борисова — двоє дітей віком 7 та 8 років. Дітям, як каже брат підсудного, досі не говорять, що батько в тюрмі. Кажуть – у відряджені.

Що ж до іншого фігуранта у справі Миколи С., якого прокуратура звинувачує у тому ж, що й Борисова, то він наразі – неосудний. Під час тримання в слідчому ізоляторі чоловік намагався повіситися. Його направили на примусове лікування у Буданівську психлікарню.

Коментарі вимкнені.