Учені: нецензурна лайка знімає біль

Ненормативна лексика може створити ефект потужного знеболювального – принаймні, для тих, хто зазвичай її не використовує. Для таких людей, лайка в чотири рази більш дієва, ніж для затятих лихословів, – пише ТСН.

 

Отримані результати показують, що лайка сприяє виділенню ендорфінів – речовин, які виробляються в головному мозку і володіють знеболюючим ефектом.

 

Дослідження цього питання провели вчені Кільського університету. Вони набрали 71 добровольців, яких розділили на дві групи – тих, хто використовував менше 10 лайливих слів на день, і тих, хто використовував більше 40 нецензурних слів щодня.

 

Всім учасникам було запропоновано опустити на час руки в крижану воду і тримати їх там як можна довше. При цьому в перший раз їх попросили зробити це, повторюючи якесь не лайливе слово, а потім – повторюючи лайливе слово на їх вибір.

 

Ті, хто зазвичай рідко лаявся, змогли протримати руки в крижаній воді на 45 секунд довше коли повторювали лайливе слово, ніж коли повторювали не лайливе. Ті ж, хто лаявся багато, в тих же умовах витримали всього на 10 секунд довше.

 

Однак, щоб нецензурна лайка подіяла, її необхідно приберегти лише для крайніх випадків, зазначив один з авторів дослідження, доктор Річард Стівенс.

Коментарі вимкнені.