“Весняний Майдан” обіцяють 10 травня

Громадський рух “Спільна справа” назбирав близько 250 тис. підписів за відставку президента Віктора Януковича та припинення повноважень Верховної Ради.

— Збір відбувається повільно, — розповідає 29-річний Олександр Данилюк, координатор руху, один з організаторів підприємницького Майдану. — Хоч цим займаються активісти, які приділяють весь вільний час. Якби це була щоденна робота з розміщенням наметів хоча б в обласних центрах, тоді проблеми такої не було б. Ми також розпочали збір підписів за відставку влади в інтернеті.

Ці підписи не матимуть юридичної сили, пояснює один із розробників Конституції 57-річний Борис Беспалий:

— Хоча такі компанії псують владі нерви. Але Януковича на понт не візьмеш. У Конституції немає такого, що просто через бажання президента та Верховну Раду відправляють у відставку.

Революція в Україні може розпочатися після 10 травня, щойно закінчаться Великий піст та Великодні свята, вважає 56-річний Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства:

— Пройдуть усі релігійні та травневі свята, посадять картоплю, і почнеться пік весняно-літньої активності. До революції може призвести нефаховість уряду, Нацбанку, які не зважають на зубожіння людей, зростання цін на енергоносії, транспорт, продукти. Якщо МВФ не дасть кредит Україні у 3 мільярди доларів, можна оголошувати дефолт.

Дати виникнення масових акцій протесту проти влади важко передбачити, вважає політолог 34-річний Михайло Басараб. Автомайдан, марші проти забудови в Києві не мають загальноукраїнського масштабу.

— Цієї весни глобальних протестів не станеться, — вважає політолог. — Масовий вибух суспільного невдоволення залежить не так від певного часу, як від детонатора, що його спровокує. Він може спрацювати в будь-який момент. Свою роль може зіграти накопичення факторів, пов’язаних з економічними негараздами та побутовими проблемами. Індикатором слугуватиме якесь чергове свавілля влади, яке стосується пересічного громадянина. В Тунісі революція виникла через те, що образили вуличного торговця, який потім скоїв акт самопідпалу.
Ольга МОСКАЛЮК, Газета по-українськи

Коментарі вимкнені.