Наслідки Фукусіми вже відчутні в Європі

Французька Комісія досліджень та незалежної інформації щодо радіації радить мешканцям Європи бути обережними, особливо дітям до двох років та вагітним жінкам.

 

Результати досліджень, проведених експертами французької Комісії досліджень та незалежної інформації щодо радіації (CRIIRAD), підтвердили наявність йоду-131 у дощовій воді на півдні Франції, а експертиза Французького інституту захисту від радіації показала, що йод-131 міститься також у молоці. За словами експертів, загрозу становить здатність радіації накопичуватися.

Не пийте дощову воду й сире молоко

Французькі експерти радять дітям і вагітним жінкам не пити дощову воду, а також сире молоко. Окрім цього, не рекомендують вживату в їжу велике листя салату, оскільки великі поверхні всмоктують радіацію. Змити водою її не можливо. CRIIRAD також радить садівникам поливати дощовою водою лише землю біля рослин, а не самі рослини. При цьому, наголошує комісія, немає жодного ризику, якщо людина чи дитина портрапить під дощ без захисного одягу.

На думку науковців з CRIIRAD, нині варто регулярно проводити моніторинг наявності радіації в питній воді, сирі, а також у м’ясі тварин, що пасуться на відкритих площах. Висловлюється побоювання, що йод-131 зрештою потрапить і до ґрунтових вод.

Поради стосуються не лише Франції

Французька Комісія досліджень та незалежної інформації щодо радіації, яка є неурядовою організацією, розробила ці рекомендації у відповідь на численні запити стурбованих громадян. Ці поради стосуються також мешканців інших країн Європи, де сліди радіації є подібними до французьких, зокрема у Бельгії, Німеччнині, Італії, Швейцарії.

http://www.dw-world.de

Коментарі вимкнені.