З 8 березня боржників банків виселятимуть з квартир і не пускатимуть за кордон

З 8 березня українців, які прострочили кредитні платежі, зможуть виселяти з квартири і забороняти їм виїзд за кордон. У цей день набуде чинності нова редакція закону “Про виконавче провадження”.

Закон значно розширює права виконавчих служб щодо боржників банків. Зокрема, нова редакція передбачає одразу арешт майна боржника, – тобто, якщо ви прострочили платіж за іпотекою, то у вас спочатку відберуть квартиру, а потім будуть розбиратися, пише “Газета по-київські”.

Як пояснив радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, закон було ухвалено в інтересах захисту прав кредиторів. Адже частка проблемних кредитів в Україні становить 30-40%. Багато позичальників виявилися заручниками несподіваного стрибка курсу долара з 5,05 грн до 8 грн восени 2008 року, до того ж доходи після кризи суттєво скоротилися.

“Норми цього закону будуть діяти більше з психологічної точки зору. Суспільство має, нарешті, зрозуміти: перед тим, як брати кредит, треба подумати, чи потягнеш ти його. А у нас можна судитися по кілька років – як в один, так і в інший бік. У Європі, якщо людина бере кредит, у неї і в думках немає, як зробити так, щоб уникнути його повернення. А в Україні ви можете в будь-якій газеті прочитати оголошення, типу дамо консультації, як не виплачувати кредит”, – прокоментував заступник голови профільного парламентського комітету Станіслав Аржевітін.

Найважливіше в законі про виконавчих службах в Україні

– Виконавчі служби отримали доступ до всіх електронних баз, що стосуються майна громадян: вони зможуть безкоштовно користуватися даними БТІ, земельного кадастру, МРЕВ, виявляти майно боржника, накладати на нього арешт і продавати за рішенням суду.

– Заарештувати громадянина можуть і за спробу впливати на діяльність виконавця (наприклад, погрожувати йому).

– Опір держвиконавцям прирівнюється до опору правоохоронним органам. Боржників можуть заарештувати, оштрафувати, обмежити їхню свободу або позбавити волі на термін від декількох місяців до декількох років.

– Якщо за громадянином є борг і кредитор звернувся до суду, його не випустять за кордон навіть у відпустку.

– Закон обмежує процесуальні права боржника щодо оскарження виконавчих процедур: якщо рішення суду не на його користь набуло чинності, оскаржити його ніяк не можна.

– Відкриті торги з реалізації майна відтепер будуть стосуватися тільки рухомого майна, а житло і ділянки будуть реалізовувати через комісію, а не публічно. Тобто наскільки вигідно продадуть заарештоване майно, буде залежати тільки від комісіонера.

ТСН

Коментарі вимкнені.